Ανοικτή Επιστολή

Αρ. Πρωτ. : 2622 // 24-4-2012


Προς : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Κοιν. : Πολιτική Ηγεσία ΥΠΡΟΠΟ-ΥΠΕΘΑ
………….Πολιτικά Κόμματα
………….Πυροσβεστική Ηγεσία
………….Προϊστάμενο  Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας
………….Μ.Μ.Ε.
 

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την έναρξη  δασικών πυρκαγιών πριν καν τελειώσει ο χειμώνας, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, όσον αφορά την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, να αντιμετωπίσει τη νέα  θερινή αντιπυρική περίοδο. Είναι πλέον παράδοση, κάθε χρόνο,  η Ένωσή μας να  κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, η Κυβέρνηση να αδιαφορεί και μετά το καλοκαίρι, η Χώρα να μετράει τις πληγές της. Και φέτος, ενώ έχετε ξεπεράσει το  «δις εξαμαρτείν», υπουργεύοντας για τρίτη φορά το Υπουργείο μας η κατάσταση ολισθαίνει με μεγάλη ταχύτητα προς το χειρότερο. Η λίστα των προβλημάτων που σας είχαμε δώσει το 2003 και το 2010 όταν αποχωρούσατε από το τιμόνι του Υπουργείου μας μεγεθύνθηκε.

Αν και κατανοούμε τις επιτακτικές  ανάγκες του προεκλογικού σας αγώνα και το «διάβασμα» των νέων μνημονίων που επικρέμονται επί της κεφαλής μας, σας ενημερώνουμε, για μια ακόμα φορά δημόσια, ότι η αντιπυρική περίοδος δεν αναβάλλεται και οι κάθε είδους απειλές που μπορεί να στοχεύσουν την πολιτική προστασία της χώρας, δεν ανακόπτονται από τους προεκλογικούς λόγους και την προσδοκία ψηφοσυλλογής. Ειδικότερα:

 • Το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη με 4000 θέσεις λιγότερες επαγγελματιών Πυροσβεστών που καταργήσατε.
 • Με διαδικασία φαστ τρακ, εκπαίδευσης,  άνευ   προγραμματισμού, αναγκών και κριτηρίων τοποθετήσεων, υλοποιήσατε με κριτήρια και νομιμότητα που καταγγέλθηκε πολλάκις και ερευνάται από τη δικαιοσύνη την πρόσληψη 4000 Πυρ/των 5ετούς υποχρέωσης με «βοηθητικά καθήκοντα» και περιορισμένη δυνατότητας απασχόλησης, μιας και δεν εργάζονται ΝΥΧΤΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΕΣ και ΑΡΓΙΕΣ. Υλοποίηση  που ολοκληρώθηκε με γνώμονα την προεκλογική δέσμευση του    πρώην πρωθυπουργού και της προηγούμενης Κυβέρνησης αμιγούς ΠΑΣΟΚ, πραγματευόμενη τους όρους πρόσληψης  με τους ίδιους τους υποψηφίους αγνοώντας παντελώς  τις απόψεις  των στελεχών του ΠΣ, που με πρόθεση δεν επέτρεψε να ακουστούν στο Ελληνικό  κοινοβούλιο.Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύτηκαν  σε υπηρεσίες του Πυρ/κού Σώματος  με δεδομένα συμβουλευτικών προγραμμάτων, και εφαρμογή  εκπαίδευσης περασμένων δεκαετιών,(1930)
 • Μετά την παραπάνω χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό και μελέτη τριχοτόμηση του πυροσβεστικού  προσωπικού  το Π.Σ. οδεύει στην αντιπυρική περίοδο έχοντας 5.500 θέσεις συμβασιούχων λιγότερες από πέρσι.
 • Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αποστρατείες μονίμων στελεχών τον τελευταίο χρόνο,  και την μη πρόσληψη, των 1500 συμβασιούχων που υπολείπονται της πραγματικής συνολικής δύναμης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος  «τίναξαν στον αέρα»τον επιχειρησιακό σχεδιασμό  για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο  και μειώνουν επικίνδυνα  το βαθμό  ετοιμότητας του Πυρ/κού Σώματος.
 • Οι αμοιβές, ο  χρόνος και ο τρόπος εργασίας (Ν.4024/2011) ειδικά των Π.Π.Υ., θα επιφέρουν  ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες  στην καθημερινή επιχειρησιακή δράση.
 • Οι περικοπές του προϋπολογισμού σε εκτός έδρας, πάσης φύσεως αποζημιώσεις και η απώλεια του «δασικού» σε συνδυασμό με τις άγριες  μισθολογικές περικοπές και την άγρια λιτότητα οδηγούν τα στελέχη σε κατάσταση εργασιακής αστάθειας.
 • Αγνοείται η χρηματοδότηση των έργων και μέτρων πρόληψης (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.) από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, που  μαζί με την μεταβολή του κλίματος, θα δημιουργήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της δασικής μας έκτασης μια  πυριτιδαποθήκη.
 • Ο μνημονικός οδοστρωτήρας συμπίεσε δραματικά τις πιστώσεις για δαπάνες  συντήρησης οχημάτων, ακόμα και σε βασικά όπως τα ελαστικά τους.
 • Η εγκληματική αδράνεια των τριών τελευταίων ετών έχει καθηλώσει μέχρι και σήμερα τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα του Π.Σ., απαξιώνοντας την περιουσία του ελληνικού λαού και στερώντας την επιχειρησιακή δράση του σώματος και όχι μόνο,  από ένα πολύτιμο εργαλείο.
 • Παραμένει άγνωστος ο βαθμός ετοιμότητας των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Π.Α. και βέβαια  μόνο ως αστείο θα μπορούσε να ακουστεί κουβέντα  για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση τους.
 • Θολό επίσης εξακολουθεί να είναι το τοπίο για την μίσθωση στον κατάλληλο χρόνο και των κατάλληλων επιχειρησιακά  εναερίων μέσων για τη δασοπυρόσβεση.

Η  παραπάνω θλιβερή εικόνα θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τη νέα κυβέρνηση που θα κληθεί να διαχειριστεί την τύχη της πατρίδας μας σε λίγες μέρες.

Κύριε Υπουργέ

Δεν τρέφουμε αυταπάτες και βέβαια δεν περιμένουμε εν μέσω προεκλογικής περιόδου να επιλυθεί κάτι από τα παραπάνω. Άλλωστε από τους δημιουργούς των προβλημάτων δεν περιμένει κανείς επαρκή επίλυσή τους. Είναι  όμως καθήκον μας να τα δημοσιοποιήσουμε ώστε  οι υποψήφιοι κυβερνώντες να μην πουν ότι δεν γνώριζαν. Αρκεί να τα διαβάσουν.

Προτού δούμε και πάλι το ίδιο έργο με αυτό του 1995-1998-2007-2009, με χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καμένα και απώλειες ανθρωπίνων ζωών,   η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις:

 • για την υλοποίηση όσων είναι απαραίτητων  για μια αποτελεσματική προληπτική δασοπροστασία
 • για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την κάλυψη άμεσα των αναγκών του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος,
 • για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού και λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού

Φτάνει η καταστροφή από την πυρκαγιά του μνημονίου που καίει την πατρίδα μας, ας τη θωρακίσουμε από την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες απευχόμαστε να συμβούν. Εκφράζουμε την αγωνίας μας.

Οι  Έλληνες Πυροσβέστες συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους. Με αυταπάρνηση, προσήλωση στο καθήκον και  επαγγελματισμό. Πληττόμενοι όμως και αυτοί από την οικονομική κρίση  ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς τους, θα  εξαρτάται από το  αν η Πολιτεία κάνει το  δικό της καθήκον, δηλαδή να εξοπλίσει, θωρακίσει και εξασφαλίσει τα απαραίτητα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Για να μη γίνει πάλι το προσωπικό του ΠΣ  το ανάθεμα και  το κοινωνικό γρονθοκόπημα, για την αμέλεια και την απραξία των πραγματικά υπευθύνων.