Αντιπυρική περίοδος με καυτά προβλήματα

Οι πρώτες δασικές πυρκαγιές έκαναν την εμφάνισή τους στην χώρα, καθιστώντας την πύρινη απειλή παρούσα ως πραγματικό κίνδυνο για τον εθνικό δασικό πλούτο αλλά και την πολιτική προστασία της πατρίδας μας. Ως τετριμμένο, κλασσικό, επαναλαμβανόμενο αλλά δυστυχώς αληθινό ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, την αντιπυρική προστασία της χώρας καλείται να τη σηκώσει το πυροσβεστικό προσωπικό, υπό το βάρος των ελλείψεων και προβλημάτων που και η ενεστώτα πολιτική ηγεσία απέφυγε να επιλύσει.

Εν όψη του 4ου καταστρεπτικού μνημονίου για το λαό και την πατρίδα μας, η ικανοποίηση των τοκογλύφων δανειστών και των στυγνών αριθμολάγνων αγορών δεν αφήνουν περιθώρια για «τέτοιες ευαισθησίες» και θέτουν εκτός προτεραιότητας τα προβλήματα του πυροσβεστικού προσωπικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει το πυροσβεστικό προσωπικό:

  1. χωρισμένο σε τέσσερις εργασιακές κατηγορίες, με διαφορετικό ασφαλιστικό, μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς (μόνιμο, ΠΠΥ (3ετείς), ΠΠΥ (5ετείς), συμβασιούχους)
  2. χωρίς να διαθέτει επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας
  3. χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας
  4. εκτεθειμένο σε ένα αντεργατικό πλαίσιο παροχής απλήρωτης υπερεργασίας
  5. απροστάτευτο από εξοντωτικές μεταθέσεις-μετακινήσεις, μετά την τελευταία τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων.

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα

  1. με εκατοντάδες κενά σε Πυροσβέστες μιας και επιλέχθηκε το πιο εύκολο και φθηνό να στελεχωθούν οι νέες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αεροδρομίων και εθνικών οδών από το υφιστάμενο προσωπικό. Το προσωπικό αυτό, μπορεί να ενισχύει την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων αυτών, θα λείψει όμως από την υποστήριξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
  2. με μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων σε «μετασυνταξιοδοτική ηλικία» και πολλά αυτά σε διαδικασία επισκευής, αγνώστου χρόνου υλοποίησης, αφού υπάρχει καθεστώς ανάσχεσης πληρωμών.
  3. με τον εθνικό εναέριο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην γνωστή κατάσταση, τόσο αναφορικά με την «υπερώριμη» ηλικία τους, όσο και με τον μειούμενο αριθμό τους.
  4. με άγνωστη ακόμη την παρουσία των υπολοίπων εναερίων πυροσβεστικών μέσων.

Στη λίστα των προβλημάτων δυστυχώς προστίθεται και μια σειρά από διοικητικές οριοβασίες που έχουν πληγώσει το διοικητικό ιεραρχικό σύστημα, καθότι έχουν εισαχθεί πρακτικές διοικητικών εφαρμογών αντλούμενες από προγενέστερες ιστορικές περιόδους.

Επτά μήνες πριν, κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης της πυροσβεστικής ηγεσίας, μετά την παραίτηση του για λίγους μήνες μόνο Αρχηγού του ΠΣ ο Αξιότιμος κ. Αν. Υπουργός, προσπερνώντας τους λόγους παραίτησης του τ. Αρχηγού, εστίασε στα προβλήματα του ΠΣ δηλώνοντας: «Οι απαιτήσεις μας επιβάλουν και καινούργιες δομές και καινούργια εκπαίδευση και μεταρρυθμίσεις» και ότι «όλοι πρέπει να ενσκήψουμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα για να βρεθεί λύση».

Αυτή η στοχοπροσήλωση στα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, βέβαια εδώ και δύο χρόνια αναμένεται, άλλωστε ο χρόνος αυτός είναι ασήμαντος μπροστά στην αιωνιότητα. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ενεστώτα πολιτική ηγεσία είναι η ειλικρινής αποτύπωση της πραγματικότητας.

Τέτοια σχεδόν εποχή πέρσι, ο αξιότιμος κ. Αν. Υπουργός σε συνέντευξή του υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων κι επισήμανε ότι από τη στιγμή που η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είμαι εφικτή, λόγω οικονομικής συγκυρίας, θα αναζητηθούν οι παραπάνω λύσεις.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες, όπως δανεισμός, leasing, ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα δούμε. Είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε από τώρα για του χρόνου το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέματα αυτό το πολύ παλιό υλικό δεν θα μας βγάλει πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι κανονικά η αντικατάσταση των αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο μόλις ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια το ζήτημα της ανανέωσης των πυροσβεστικών μέσων ξεχνιέται. Η τελευταία δήλωση αυτή του κ. Υπουργού, που σαφώς και τηρήθηκε στο έπακρο, αποτελεί και τη δική μας πάγια άποψη που μονότονα κατ έτος επαναλαμβάνουμε προς την ελληνική πολιτεία και κοινωνία, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα του πυροσβεστικού μηχανισμού και στέλνοντας την αγωνία μας.

Οι Πυροσβέστες θα κάνουν το καθήκον τους όπως κάθε χρόνο Σήμερα Ημέρα εορτής του Προφήτου Ησαΐα, που το όνομά του σημαίνει «ο Θεός σώζει». Αναμένουμε ότι ο Καλός Θεός της Ελλάδας, οι Άγιοι Τρεις Παίδες εν καμίνω, προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, και οι υπόλοιποι Μεγαλοδύναμοι των υπόλοιπων επίσημων θρησκειών της χώρας μας ελπίζουμε να ενισχύσουν την αντιπυρική θωράκιση της βοηθώντας τους Έλληνες Πυροσβέστες που κάνουν το καθήκον τους.

Τέλος επειδή τον τελευταίο διάστημα η δυνατότητα ερωτήσεων, λόγου και κριτικής, αντιμετωπίζεται με εικονομαχικό τρόπο, ενθυμούμαστε το μαρτύριο του εορτάζοντα Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέσθηκε με ξύλινο πριόνι, επειδή έλεγξε δημοσίως την τότε εξουσία