Για την επίδραση του “ακίνδυνου και υγιεινού καπνού” στα πνευμόνια των Πυροσβεστών

Ο τίτλος της ανάρτησης αποδίδει προφανώς μόνο την άποψη της πολιτείας, που διαχρονικά επιλέγει να μην ασχολείται με την υγεία και την ασφάλεια της υγείας των Πυροσβεστών. Μπροστά σε αυτή την σταθερή πολιτική της αδιαφορίας, το συνδικαλιστικό κίνημα του πυροσβεστικού προσωπικού, προσπαθεί με δράσεις του να αναδείξει, να ενημερώσει και να “πιάσει” τα σοβαρά προβλήματα και κινδύνους που απειλούν την υγεία των Ελλήνων Πυροσβεστών.

Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες, αναλήφθηκε από κοινού από την ΠΟΕΥΠΣ-ΕΑΠΣ-ΠΕΕΠΣ, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, με την διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης-πρόληψης με θέμα «Πνευμονολογικές Παθήσεις Πυροσβεστών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

  • Για τα “Επιδημιολογικά στοιχεία για την υγεία των πυροσβεστών παγκόσμια” μίλησε η Σταματούλα Τσικρικά Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Συντονίστρια Ομάδας Φυματίωσης ΕΠΕ, Επιμελήτρια Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».
  • Για την “Η επίδραση του καπνού στο αναπνευστικό σύστημα” μίλησε ο Αλέξανδρος Τσακατίκας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Πύραρχος (ΥΙ), Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Για τα Τοξικά αέρια και πνεύμονας”μίλησε η Σοφία Πουρίκη, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Για τα “Κύρια αναπνευστικά νοσήματα” μίλησε ο Γιώργος Χρας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Για τα “Αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα” μίλησε η Χρυσούλα Μπότση, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Συντονίστρια Ομάδας Φυματίωσης ΕΠΕ, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μονάδα Λοιμώξεων, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος & Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ Μιχάλης Τουμπής, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιπύραρχος Απόστολος Σταμάτης και ο Διοικητής της ΠΥ Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχος Φίλιππος Παντελεάκος. Χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Ιωάννης Σταμούλης και ο Γεν. Γραμ. της ΠΕΕΠΣ Δημήτρης Ζέρβας.

Θερμές ευχαριστίες από τους διοργανωτές δόθηκαν και με την επίδοση σχετικής αναμνηστικής πλακέτας, στην ομιλήτρια Σταματούλα Τσικρικά Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο,της οποίας η συμβολή για την διεξαγωγή της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη.