Για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο

2015-11-01Προς

Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα

Κοινοποίηση

Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή

Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ι. Καπάκη

Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ .Ι. Καρατζιά

Κύριε Υπουργέ

Πριν λίγες μέρες παραβρεθήκατε στη σύσκεψη των ανώτατων στελεχών του ΠΣ από όλη την χώρα με αντικείμενο την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Στον χαιρετισμό σας επισημάνατε μεταξύ άλλων, «ότι είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά με τον επαγγελματισμό, την εμπειρία, την καλή συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη σύζευξη με τον κρατικό μηχανισμό μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». (πηγή https://www.fireservice.gr)

Δυστυχώς, η δήλωσή σας είναι η επανάληψη της συμπύκνωσης της «μνημονιακής πολιτικής» που μονότονα επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, όπου οι υπουργοί μας «διαπιστώνουν τα προβλήματα και εύχονται τα καλύτερα». Δεν ξέρουμε αν το βεβαρυμμένο πρόγραμμά σας, πέρα από την έκφραση της παραπάνω δήλωσης, σας επέτρεψε να παρακολουθήσετε και να ακούσετε την αγωνία των στελεχών για τα πραγματικά προβλήματα του πυροσβεστικού οργανισμού και του συνολικού πλέγματος του μηχανισμού πυροπροστασίας – πυρόσβεσης.

Γιατί για άλλη μια μνημονιακή χρονιά:

– Ο πυροσβεστικός υπάλληλος μάχεται χωρίς να του έχει χορηγηθεί, εδώ και έτη, στολή πυρκαγιάς.

– Ένας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).

– Το 1/3 του προσωπικού είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης, με δεδομένες τις υπάρχουσες πιστώσεις, ενώ εξακολουθεί η επαγγελματική τριχοτόμηση, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητά του.

– Δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για να προστατέψει τους Πυροσβέστες που προστατεύουν την πατρίδα μας.

– Η πυρόσβεση υποστηρίζεται από «ώριμα» πυροσβεστικά οχήματα, που αυτή τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός τους έχει ανάγκη επισκευής.

– Η υποστήριξη των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης θα γίνεται από τον μειωμένο αριθμό των «ώριμων» πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Στην παραπάνω λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία για άλλη μια χρονιά, να εξοπλιστούν με ΜΑΠ οι Εθελοντές του ΠΣ ώστε να δειχτεί έμπρακτα η βούληση της πολιτείας να ενισχύσει το θεσμό και να τους αξιοποιήσει πραγματικά στον επιχειρησιακό τομέα.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικής εννοιολογικής αξίας τα περί «σύζευξης με τον κρατικό μηχανισμό κλπ», αλλά χωρίς να μας χαρακτηρίσετε «μικρόψυχους», το παράδειγμα της παραχώρησης των πυροσβεστικών ασθενοφόρων είναι ένα μικρό παράδειγμα. Από ότι πληροφορηθήκαμε, μήνες μετά, βρίσκονται αχρησιμοποίητα, από την υπηρεσία παραλαβής, (πηγή https://www.ekabnews.gr) ενώ παράλληλα η ίδια υπηρεσία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε για «μνημόνιο συνεργασίας και υποστήριξης», αδυνατεί να υποστηρίξει ακόμα και μικρές και προγραμματισμένες δράσεις του ΠΣ.

Όλα τα παραπάνω είναι μια μικρή σύνοψη των προβλημάτων, του Πυροσβεστικού Σώματος που προσπαθεί να διαχειριστεί τις απειλές της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας, υπό την νέα επιπρόσθετη παράμετρο του «μεταναστευτικού», για το οποίο σας παρουσιάσαμε τον προβληματισμός μας με ξεχωριστή επιστολή προ ολίγων ημερών.

Κύριε Υπουργέ

Επειδή μετά την προ μηνών συνάντησή μας δεν υπήρξε συνέχεια του διαλόγου, αλλά ούτε και επίλυση κανενός προβλήματος, παρακαλούμε για τον ορισμό συνάντησης με το ΔΣ της Ένωσής μας.