Εξαφάνιση των αντιδημοκρατικών θυλάκων

Αρ. Πρωτ. : 2541 // 11-01-2012

Το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής Εκπαίδευσης

Συνάδελφοι,

Εδώ και 38 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, «η απαίτηση του λαού και της σύγχρονης κοινωνίας είναι η διαδικασία του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας και η εξαφάνιση των όποιων αντιδημοκρατικών θυλάκων». Το παραπάνω σύμφωνα με το κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι η κορωνίδα της πολιτικής του φιλοσοφίας για την εκπαίδευση στα Σώματα Ασφαλείας. Ουσιαστικότατο για την πορεία των Σωμάτων τη δεκαετία του 1970, παρωχημένο και άνευ πρακτικότητας σήμερα, μετά από την υπερτριακονταετή διακυβέρνηση της χώρας από δημοκρατικές και σοσιαλιστικές προοδευτικές κυβερνήσεις.

Στην ουσία όμως αυτό που μας γεννά ιδιαίτερη ανησυχία, είναι ότι στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπουτσή για την εκπαίδευση στα Σ.Α. είναι ότι υπάρχει πλήρη απουσία ενασχόλησης για την πυροσβεστική εκπαίδευση, μιας και το σύνολο του ενδιαφέροντός του επικεντρώθηκε στα αστυνομικά πράγματα και τα ζητήματα κρατικής βίας και αυθαιρεσίας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε την παντελή έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τον εκσυγχρονισμό του Π.Σ. αλλά και την πλήρη απόρριψη των προτάσεων των προκατόχων της ίδιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοίδη – Βούγια οι οποίες προέκυψαν μετά από διαβούλευση και έδιναν μια προοπτική αναβάθμισης της πυροσβεστικής εκπαίδευσης. Και βέβαια η δικαιολογία περί υψηλού κόστους της υλοποίησης των παραπάνω δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα. Απλά η πολιτική επιλογή του κ. Υπουργού για το Π.Σ. είναι η απαξία, η υποβάθμιση και δυστυχώς πλέον και η επιστροφή στο παρελθόν. Απόδειξη:

1. Η προώθηση προσλήψεων πυροσβεστικού προσωπικού χωρίς κριτήρια ακόμα και με γνώσεις Υ.Ε.

2. Η διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για προσλήψεις Πυροσβεστών μέσω Πανελληνίων και η θεσμοθέτηση κρυφίως, την τελευταία ημέρα κυβέρνησης Παπανδρέου, κανονισμού πρόσληψης με στοιχεία της περασμένης δεκαετίας.

3. Η πρόσληψη καθηγητών στην Πυροσβεστική Ακαδημία με κριτήρια δεκαετίας 1980.

4. Η δραματική μείωση των κονδυλίων για εκπαιδεύσεις-μετεκπαιδεύσεις.

5. Η αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Επιμόρφωσης – Μετεκπαίδευσης Ανώτερων Αξιωματικών.

6. Η κατάργηση χιλιάδων θέσεων επαγγελματιών Πυροσβεστών και δημιουργία για πρώτη φορά στο Πυροσβεστικό Σώμα «ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικού» με επικουρικά καθήκοντα και χωρίς να φοιτήσουν σε καμία Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, έστω και για μία ημέρα.

Επίσης οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Υπουργού δίνουν το στίγμα που η Ένωσή μας έχει επισημάνει κατά καιρούς, ότι επιχειρείται η εγκατάλειψη του «σύγχρονου και ευρωπαϊκού δόγματος λειτουργίας της πολιτικής προστασίας» και η αντικατάσταση του από το πλέον ξεπερασμένο μοντέλο της «στρατοχωροφυλακής».

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς οι πολιτικές επιλογές του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. οδηγούν το Πυροσβεστικό Σώμα σε επικίνδυνο δρόμο. Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι:

«Τα νέα στελέχη τα οποία εισέρχονται στα Σώματα θα πρέπει να δεσμεύονται στο επίπεδο, όχι μόνο, της επιχειρησιακής τακτικής αλλά και στο επίπεδο της αντίληψης και της νοοτροπίας πάνω στις αρχές τις οποίες επιτάσσει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή

– στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος,

– στη συνοχή της κοινωνίας,

– στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών,

– στην εφαρμογή των νόμων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Σε αυτούς του πυλώνες θα λειτουργήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τα τρία Σώματα».

Ωραιότατη η Δήλωση του κ. Υπουργού και μας «βρίσκει απολύτως σύμφωνους». Μόνο που :

– η δημοκρατική λειτουργία συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό της συνδικαλιστικής δράσης και το διάλογο της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, γεγονός που ο κ. Υπουργός συνειδητά απορρίπτει.

– η συνοχή της κοινωνίας, δεν επιτυγχάνεται όταν ο ένστολος πολίτης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ οδηγείται με πολιτικές εντολές στην καταστολή των δικαίων διεκδικήσεων υπολοίπων κοινωνικών ομάδων.

– ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, συμπεριλαμβάνει και τα δικαιώματα των ενστόλων πολιτών, που αντιμετωπίζονται απαξιωτικά, εχθρικά και προσβλητικά ως υποτακτικοί και είλωτες των διαχειριστών της ενεστώσας εξουσίας.

– η εφαρμογή των νόμων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, δεν ισχύει στους ενστόλους, που η Πολιτική Ηγεσία τους εξοντώνει με μεταθέσεις κρίσεις ,προαγωγές και αποστρατείες κατά το δοκούν. Η μεταγενέστερη δικαστική δικαίωση εκατοντάδων συναδέλφων δίνει το εύρος του φαινομένου.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. δεν φαίνεται να ενστερνίζεται την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και ότι συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα θετικό.

Εμείς σεβόμενοι τον όρκο μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το Π.Σ. αξιόμαχο και αποτελεσματικό για το καλό των Ελλήνων Πολιτών και της Πατρίδος μας.