ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Αρ. Πρωτ. : 307// 09-10-2013

2003-10-09 MNHMES

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

09/10/2003. Δέκα χρόνια πριν, μια ημέρα σαν και τη σημερινή, η τότε κυβέρνηση της χώρας επιλέγει το δρόμο της “κρατικής βίας” αποφασίζοντας να διαλύσουν βίαια την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών, αστυνομικών και λιμενικών, μας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ διεκδικούσαμε την κατοχύρωση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

«Ημέρα αγώνα κατά της κρατικής αυθαιρεσίας», την ονομάσαμε τα επόμενα χρόνια, όταν αναφερόμαστε στα γεγονότα αυτής της ημέρας.

Κρατική αυθαιρεσία, που τις περισσότερες φορές, καλείται να στηρίξει άδικες και αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές των διαχειριστών της εξουσίας.

Κρατική αυθαιρεσία που συνθλίβει την αντίθετη γνώμη, την δυσάρεστη φωνή, που επιζητεί την απόλυτη ταφική σιωπή. Άλλωστε η σκληρή μνημονιακή πολιτική απαιτεί για την επιβολή της, την πάταξη των φωνών διαμαρτυρίας, απαιτεί την εξαφάνιση των διαφωνούντων.

Κρατική αυθαιρεσία, που οπλίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, μετατρέπει τους δημόσιου λειτουργούς της ασφάλειας, από υπηρέτες του πολίτη σε δυνάστες του.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την φετινή κοινή ανακοίνωση των συναδέλφων αστυνομικών της ΠΟΑΣΥ – ΠOΑΞΙΑ, για τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας, που εκφράζει την ανησυχία τους για την σημερινή κατάσταση στο βασικό μηχανισμό επιβολής του νόμου στην χώρα μας:

«Η εκρίζωση φαινομένων κρατικής αυθαιρεσίας και από το χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με την αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, αλλά να αποτελέσει την απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης για τον εκδημοκρατισμό θεσμών και λειτουργιών, με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα τόσο των πολιτών όσο και των Ελλήνων Αστυνομικών, που για άλλη μια φορά βλέπουν τον «πέλεκυ» να πέφτει επί δικαίων και αδίκων».

Η σημερινή μέρα μνήμης της “σκοτεινής νύχτας” της 9ης Οκτωβρίου 2003 στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη καθημερινής περιφρούρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και τον περιορισμό της κρατικής αυθαιρεσίας και πολύ περισσότερο της τακτικής της βίαιης καταστολής των νομίμων διεκδηκητικών διαμαρτυριών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με την ευκαιρία της επετείου αναρτούμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα-e-book του Προέδρου της ΕΑΠΣ Γιάννη Σταμούλη για τα γεγονότα εκείνης της μέρας – σταθμού για την συνδικαλιστική πορεία των ενστόλων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ