Κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων των ασφαλισμένων στο Δημόσιο.
Εκτός από τις δυσμενείς εξελίξεις στο πυροσβεστικό επικουρικό μας ταμείο, για το οποίο σας ενημερώνουμε συνεχώς για τις δράσεις που προχωρούμε, δυστυχώς παρόμοια εικόνα εξελίσσεται τόσο στο επίπεδο της κύριας ασφάλισης μας όσο και της πρόνοιας.
Οι τελευταίες δεσμεύσεις με τους δανειστές, έρχονται να ολοκληρώσουν τον κατήφορο που ξεκίνησαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του 2010 και 2012. Με το νέο μνημόνιο η ελληνική Κυβέρνηση δεν αρκείται στην αποδοχή και υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012 που ψήφισαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις, που σφαγίασαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων και άλλαξαν τον χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει και νέα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, γίνεται εκτίμηση ότι βασικοί στόχοι του νέου Μνημονίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που υλοποιούνται με τα μέτρα που προωθούνται, είναι μείωση των δαπανών κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) για το 2016, η επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η επιβάρυνση των συνταξιούχων για τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας και η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων με στόχο την ισοπέδωση των παροχών.
Μπροστά στο νέο αυτό πεδίο που διαμορφώνεται, τίθεται αναγκαία η συστράτευση των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να ενταθεί στο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο:
- Η διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους και η ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
- Η αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
- Η άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.
- Να μην πραγματοποιηθεί για το ΤΠΔΥ καμία νέα μείωση στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων και να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι για να καταβληθούν τα Εφάπαξ στους δικαιούχους που καθυστερούν.
- Η άμεση χρηματοδότηση του ΜΤΠΥ και Η επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου, που καταργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.