Να τιμήσουμε τους αγωνιστές της Ελευθερίας της Πατρίδας μας με το δικό μας αγώνα

Θεέ, συχώρεσε τους παντίδους, που θέλουν να μας πάρουν τον αγέρα που αναπνέομεν και την τιμήν που με ντουφέκι και γιαταγάνι πήραμε…

Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης

 

Συνάδελφοι,

Σήμερα  τιμούμε  τους ηρωικούς προγόνους μας, που  όπως είπε ο Γέρος του Μοριά: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

Επανάσταση, με την οποία ο  περήφανος λαός μας αποτίναξε τον βάρβαρο τούρκικο ζυγό, κέρδισε την λευτεριά του, την ανεξαρτησία του και έβαλε τις βάσεις για να κτιστεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το σύγχρονο  ελληνικό κράτος που στην ιστορική του πορεία μέχρι σήμερα δοκίμασε την εχθρική κατακτητική επιβουλή  πολλών  επίβουλων κραταιών δυνάμεων. Βαλκανικοί πόλεμοι, Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Εθνική Αντίσταση. Επιβουλές που αποκρούστηκαν  από το αδούλωτο πνεύμα των  Ελλήνων πατριωτών.

Σήμερα, μετά από δύο κοντά αιώνες, η πατρίδα μας έχει υποστεί μια άλλου τύπου κατοχή. Οι δυνάστες του λόμπι των αγορών, των τοκογλύφων, των κερδοσκόπων, έχουν επιβάλει  εδώ και τρία χρόνια την «τροϊκανή κατοχή»  που καταδικάζει το λαό  μας σε δυστυχία, εξαθλίωση, αφανισμό. Τα μνημόνια υποθηκεύουν το εθνικό μας βιός, απειλούν την εθνική μας κυριαρχία.

Ο περήφανος λαός μας, με τις «εθνικές ιστορικές παρακαταθήκες μας»  πρέπει να προστατέψει και πάλι την πατρίδα. Αυτή είναι ο δικός μας ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους αγωνιστές του 21. Τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη ηχούν τόσο επίκαιρα:

«Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό,τι πολυτίμητον τζιβαϊρικόν έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα. Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερα κακά από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».