Οι καταστροφές στην ψυχή των μικρών παιδιών.

2016-05-13_1Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μάιου 2016, στο αμφιθέατρο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, η ημερίδα με θέμα “ψυχολογική υποστήριξη παιδιών μετά από καταστροφές”. Πρόκειται για την υλοποίηση της συνεργασίας της ΕΑΠΣ με τη ΜΕΡΙΜΝΑ, η οποία στο πρώτο μέρος της περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης στα στελέχη του ΠΣ σε ζητήματα ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων σε παιδιά που εμπλέκονται σε καταστροφικά γεγονότα. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Πρόεδρος του ΔΣ της Μέριμνας, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δανάη Παπαδάτου και η ψυχολόγος κ. Όλγα Μεταλληνού.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας οι εισηγήτριες παρουσίασαν μέσα από τις δράσεις της ΜΕΡΙΜΝΑΣ και τα επιστημονικά δεδομένα, τις “πρώτες βοήθειες” που πρέπει να δίνονται στα μικρά παιδιά που εμπλέκονται σε καταστροφικά γεγονότα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε μαζί με ένα ‘συγκλονιστικό βίντεο” η συνολική παρέμβαση που έγινε στα παιδιά που ενεπλάκησαν στο φονικό δυστύχημα του λεωφορείου των Τεμπών.

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και οι σπουδαστές Αξιωματικοί της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ. Στην έναρξη της ημερίδας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αρχιπύραρχος κ. Ι. Ράμφος χαιρέτισε την πρωτοβουλία και ευχαρίστησε τις εισηγήτριες.

2016-05-13_2Την ημερίδα παρακολούθησε ο αρχίατρος του ΠΣ Αρχιπύραρχος κ. Σταμάτης, ο οποίος στο χαιρετισμό του, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ειδικού τμήματος ψυχολογικής υποστήριξης του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και ο Υποδιοικητής της 1ης ΕΜΑΚ Πύραρχος κ. Τζουβάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τη συμμετοχή του τόσο στο συμβάν των Τεμπών, όσο και άλλες διασωστικές επεμβάσεις που εμπλέκονταν μικρά παιδιά.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ, ευχαρίστησε τις εισηγήτριες της ΜΕΡΙΜΝΑΣ για την συγκεκριμένη δράση, τονίζοντας ότι η η ψυχοκοινωνική διαχείριση είναι στενά συνδεδεμένη με το συνολικό πλέγμα της διαχείρισης κρίσεων και είναι αναγκαίο τα στελέχη του ΠΣ να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα.