Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ώρα ευθύνης

Hμέρα που χρειάζεται να σκεφτούμε το φιλόξενο πλανήτη μας, ημέρα που χρειάζεται να αισθανθούμε την απόλυτη ανάγκη να συμμετέχουμε ο καθένας με το ρόλο μας, “για τη διατήρηση του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας μέσα σε πλανητικά όρια, σύμφωνα με το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μου για τη σημερινή Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στην πατρίδα μας, που ο οδοστρωτήρας του μνημονίου, συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί “πολυτέλεια” που δεν επιτρέπεται από τις “δανειακές συμβάσεις”. Ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του Ιουνίου, και η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει, ο μηχανισμός δασοπροστασίας στενάζει από τις ελλείψεις.

Στον τομέα της πρόληψης, το μόνο που υπάρχει είναι οι φωνές αγωνίας τόσο από τους δασολόγους, όσο και από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την έλλειψη των αναγκαίων πιστώσεων Αγνοείται η χρηματοδότηση των έργων και μέτρων πρόληψης (αποψίλωση, καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, κ.λ.π.) από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, που μαζί με την μεταβολή του κλίματος, θα δημιουργήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της δασικής μας έκτασης μια πυριτιδαποθήκη.

Στον τομέα της καταστολής και ειδικότερα στις δράσεις του Πυροσβεστικού Σώματος η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική.

– Το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη του θερινού αντιπυρικού αγώνα, εξαιτίας του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με 4000 θέσεις λιγότερες οργανικές θέσεις επαγγελματιών Πυροσβεστών.

– Το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη με τριχοτομημένο το προσωπικό του, με τους 3.400 από αυτούς (πενταετείς από συμβασιούχους) να έχουν περιορισμένο εύρος επιχειρησιακών δυνατοτήτων, να μην μπορούν ακόμα λόγω έλλειψης πιστώσεων, να δουλέψουν νύχτα, Κυριακές, Αργίες και υπερωρίες, 600 (πενταετείς από ιδιώτες), να παραμένουν στις Σχολές, με αδιευκρίνιστο καθεστώς του τρόπου τοποθέτησής τους στις Υπηρεσίες της χώρας και τέλος χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός των συμβασιούχων Πυροσβεστών. Όλα τα παραπάνω καθιστούν ανεφάρμοστο τον οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχεδιασμό, μειώνοντας επικίνδυνα το βαθμό ετοιμότητας του.

– Η εγκληματική αδράνεια των τριών τελευταίων ετών έχει καθηλώσει μέχρι και σήμερα τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα του Π.Σ., απαξιώνοντας την περιουσία του ελληνικού λαού και στερώντας την επιχειρησιακή δράση του Σώματος και όχι μόνο, από ένα πολύτιμο εργαλείο, έχει υποβαθμίσει την πτητική ικανότητα των συναδέλφων – χειριστών, ενώ η πρόσληψη των 5 συμβασιούχων ιδιωτών χειριστών, που αποφασίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, έχει άγνωστη χρονική περίοδο υλοποίησης.

– Στον τομέα της εναέριας πυρόσβεσης οι ελλείψεις είναι το ίδιο σημαντικές, καθότι σήμερα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και διάθεση λιγότερο από το 50% των πυροσβεστικών αεροσκαφών και μόνο 2 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

– Στον τομέα της υποστήριξης των πυροσβεστικών οχημάτων, οι περικοπές των πιστώσεων έχουν οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα, σε συντηρήσεις, αντικαταστάσεις ελαστικών, αλλά και διαφαίνεται σοβαρότατα η προοπτική έλλειψης καυσίμων κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από πέρσι βρίσκεται σε εξέλιξη “επιχείρηση ανεύρεσης φιλοπυροσβεστικών αισθημάτων” για να εξασφαλιστούν δωρεές από ιδιώτες ειδικά για την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών.

– Στον τομέα του προσωπικού, θα πρέπει να επισημανθεί ότι περικοπές του προϋπολογισμού σε εκτός έδρας, πάσης φύσεως αποζημιώσεις και η απώλεια του «δασικού» σε συνδυασμό με τις άγριες μισθολογικές περικοπές και την άγρια λιτότητα, έχουν προκαλέσει κατάσταση εργασιακής αστάθειας.

Σήμερα παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος, δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να ξανααπευθύνουμε την αγωνία μας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προασπίσει με αποτελεσματικότητα τον πύρινο εφιάλτη, τον οποίο και απευχόμαστε να ξαναζήσουμε.

Όμως μετά από τόσες καταστροφές, κανείς στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Οι πληγές από την έλευση της πύρινης λαίλαπας, στον φυσικό πλούτο της χώρας μας είναι μεγάλες και παντού δίπλα μας. Δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορο κανένα. Και το κυριότερο δεν επουλώνονται εύκολα.

Καλούμε τους υποψήφιους κυβερνήτες της χώρας μας, σήμερα να κάνουν μια μικρή ανάσχεση στον προεκλογικό τους δρόμο και να συμφωνήσουν σήμερα να καλυφθούν οι τρύπες του αντιπυρικής ασπίδας της χώρας.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει υπολογίσιμο κόστος, γιατί έχει ανεκτίμητη αξία.