ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνάδελφοι

Εν μέσω της βαρυχειμωνιάς, την ώρα που οι Πυροσβέστες σε όλη την χώρα, επιχειρούν σώζοντας συμπολίτες μας και διασφαλίζοντας την πολιτική προστασία της χώρας, η πολιτική ηγεσία εξαπολύει στον πυροσβεστικό οργανισμό ισχυρό παγετώνα εναντίον των εργασιακών του δικαιωμάτων. Το νέο αυτό πλήγμα, στοχεύει τον κανονισμό μεταθέσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες που προέκυψαν μετά το ξεπούλημα των Περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιωτική εταιρεία, και την ανάληψη της υποχρέωσης από το ελληνικό δημόσιο να ιδρυθούν ή να ενισχυθούν σε κάθε ένα από αυτά μια Πυροσβεστική Υπηρεσία αποκλειστικής απασχόλησης. Αντί η Πολιτεία, να προχωρήσει στην πρόσληψη αυτού του αριθμού Προσωπικού, προετοιμάζει να ξεσπιτώσει αντίστοιχο αριθμό συναδέλφων από όλη την χώρα, μειώνοντας παράλληλα την πυρασφάλεια των πόλεων από τις οποίες θα πάρει αυτούς τους συναδέλφους.

Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου ο Γεν. Γραμματέας και ο Ταμίας της ΕΑΠΣ στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ παρουσίασαν το πρόβλημα, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τα σωματεία του χώρου για την δίκαιη και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.Στις 12 το μεσημέρι, της ίδια ημέρας, συνάδελφοι από όλη την χώρα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ευαγγελισμού στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο αυτό πλήγμα στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Ομιλητές στην συγκέντρωση οι Πρόεδροι της ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ, ενώ χαιρετισμό συμπαράστασης απεύθυναν οι Πρόεδροι ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ.Η πυροσβεστική διαμαρτυρία προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, που κάλυψαν εκτενώς τη δράση, παρουσιάζοντας τις θέσεις των σωματείων μας.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΑΠΣ Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΑΠΣ (ΒΊΝΤΕΟ)

Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων, όπου δόθηκε ψήφισμα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στην συνέχει η πορεία κατέληξε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.Στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπροσωπεία της ΕΑΠΣ και ΠΟΕΥΠΣ συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Β. Καπέλιο και εξέθεσε τις έντονες ανησυχίες και την αγωνία των συναδέλφων για τους χωρίς καμία ενημέρωση σχεδιασμούς για την τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων και τις μεταθέσεις για τις νέες Υπηρεσίες των Αεροδρομίων.Από την πλευρά του ο κ. Αρχηγός δήλωσε ότι καταρχήν η στελέχωση των νέων αυτών υπηρεσιών, χρονικά πάει σε μεταγενέστερο χρόνο και ότι για τις όποιες αλλαγές στον Κανονισμό Μεταθέσεων, θα γίνει διάλογος με τα σωματεία. Σε ένδειξη αυτών των προθέσεων, ο κ. Αρχηγός έδωσε το σχέδιο του ΠΔ για την τροποποίηση του κανονισμού και τα σχέδια των ΠΔ για την ίδρυση των νέων υπηρεσιών ως βάση αυτού του διαλόγου.