Στους αριθμούς η αλήθεια είναι μία

2015-08-11

Η ΕΑΠΣ επισημαίνει σε κάθε δημόσιο βήμα της, προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία αλλά και την πολιτεία, τα πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα. Η παρουσίαση όλων αυτών γίνεται πάντα με βάση την πραγματική ζοφερή εικόνα, βασισμένη στα σκληρά και αδιάψευστα στοιχεία των αριθμών.

Ένα από αυτά είναι η εγκληματική τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού, που στοιχειώνει τον πυροσβεστικό οργανισμό και του αφαιρεί τη δυνατότητα της πλήρης αξιοποίησης των περί 4000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Και αυτό γιατί λόγω των περιορισμένων πιστώσεων και του ειδικού επαγγελματικού τους καθεστώτος, όλο το προσωπικό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως σε Κυριακές, εξαιρέσιμες, νυκτερινά και υπερωρίες. Και δυστυχώς δεν έχει ευρεθεί ο τρόπος συμφωνίας με τη Φύση να μην δίδει καταστροφές, τις στιγμές που οι χιλιάδες αυτοί συνάδελφοι είναι εκτός υπηρεσίας.

Και επειδή ο μύθος δεν έχει αριθμό να δούμε τα στοιχεία της πραγματικότητας. Για φέτος, το 2015 η Υ.Α. 21627 της 8/5/2015 καθόρισε τα παρακάτω για τους 7 μήνες, από Ιούνιο έως και Δεκέμβριο του 2015:

– Για 3.584 συναδέλφους πενταετούς υποχρέωσης, προβλέφθηκε ότι μπορούν να εργάζονται υπερωριακά έως και 15 ώρες όλο το διάστημα, δηλαδή λιγότερο από 2 8ωρα ή 2 ώρες το μήνα όλο το 7μηνο.

– Για 2.144 συναδέλφους πενταετούς υποχρέωσης, προβλέφθηκε ότι μπορούν να δουλέψουν 8 νύχτες το 7μηνο και σε άλλους 1.440 6 νύχτες όλο το 7μηνο.

– Για 3.850 συναδέλφους πενταετούς υποχρέωσης, προβλέφθηκε ότι μπορούν να δουλέψουν έως 9 Κυριακές και εξαιρέσιμες όλο το 7μηνο.

Εξαίρεση των παραπάνω έχει προβλεφθεί για ένα περιορισμένο αριθμό περί των 400 ΠΠΥ οι οποίοι υπηρετούν σε αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα των ΕΜΑΚ, που έχει προβλεφθεί μεγαλύτερος αριθμός των παραπάνω.