Συνήγορος του Πυροσβέστη

Άλλη μια νομοθετική ρύθμιση ανεφάρμοστη επί 3 έτη.

ΠΡΟΣ :

  1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη
  2. Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ .

Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη

κ. κ. Υπουργοί

Εδώ και τρία χρόνια ψηφίστηκε ο Ν.4249/2014, ο οποίος προέβλεψε μια σειρά από νέους θεσμούς, οι οποίοι για την λειτουργία τους χρειάζονται την έκδοση ΠΔ ή ΥΑ. Για όλα αυτά, τόσο στην έναρξη των υπουργικών καθηκόντων του κ. Αν. Υπουργού, όσο και στη συνέχεια έχουμε ενημερώσει, ζητώντας την υλοποίηση της υποχρέωσης της εφαρμογής όσα ο Νόμος προέβλεπε. Ένα από αυτά είναι η πρόβλεψη του θεσμού του «Συνήγορου του Πυροσβέστη» (άρθρο 100Α του Ν.4249/14).

Με τον παραπάνω θεσμό δίνεται στο προσωπικό του ΠΣ στο οποίο ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που του αποδίδονται ότι τέλεσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης η δυνατότητα υπεράσπισης ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή η χορήγηση εξόδων για την αμοιβή συνηγόρου για τα στάδια προδικασίας και παράστασης στα δικαστήρια.

Δυστυχώς τρία χρόνια μετά, η ρύθμιση αυτή παραμένει ανενεργή, αφού δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από το Νόμο, Προεδρικό Διάταγμα των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα καθορίζει τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά.

Κύριοι Υπουργοί

Όπως καλά γνωρίζετε το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνει καθημερινά τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας και της πατρίδας μας με σύμμαχο την υποχρηματοδότηση τις ελλείψεις και εφόδιο το απαρχαιωμένο και ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο, που συχνά το φέρει αντιμέτωπο με διοικητικές και ποινικές επιπλοκές. Ειδικά σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής εξαθλίωσης, η επώμιση και των μεγάλων οικονομικών εξόδων που απαιτούνται για την νομική υπεράσπιση είναι εξέχως δυσβάσταχτο.

Τρία χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της ρύθμισης για τον «Συνήγορο του Πυροσβέστη» θεωρούμε ότι μάλλον είναι υπερώριμος χρόνος για να εκδώσετε το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα για να τεθεί σε λειτουργία η ρύθμιση.