Τη δουλειά τους κάνουν… Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο…

2015-08-06Με αυτή τη φρασούλα σχολίασε σε σελίδα κοινωνική δικτύωσης έγκριτης δημοσιογράφου του χώρου μας, συμπολίτης μας, το χθεσινό μου άρθρο για την φωτιά του νέου μνημονίου που στοχεύει πάλι τους Έλληνες Πυροσβέστες στο μισθολόγιο τους και το ασφαλιστικό.

Και βέβαια έχει δίκαιο ο συμπολίτης μας, οι Πυροσβέστες τη δουλειά τους κάνουν και παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα, βαδίζοντας καθημερινά στα όρια της ζωής και της απώλειάς της, γιατί πολλές φορές πολλοί άλλοι δεν κάνουν σωστά τη δική τους.  Τώρα αν αυτή τη δουλειά την κάνουν χωρίς ατομικά μέσα προστασίας, με γηρασμένα “ανασφαλή” πυροσβεστικά, αν με μια απλή διαταγή επιφυλακής της διοίκησής τους, λόγω εκτάκτων αναγκών μπορούν να δουλεύουν υπερωριακά άνευ ορίου , για ημέρες και βέβαια άνευ αποδοχών, δεν έχει σημασία δουλειά τους είναι και σωστά.

Αν πρέπει να επιχειρούν εκεί που όλοι οι άλλοι φεύγουν, αν είναι εκτεθειμένοι στην εγκληματική πρόθεση ή βαριά αμέλεια του εμπρηστή, αν πρέπει να παλέψουν τα στοιχειά της φύσης, πλημμύρες, χιόνια, ανεμοθύελλες, σεισμούς ή τις ανθρώπινες αστοχίες στην παραγωγή, εκρήξεις, ατυχήματα, χημικά κλπ δεν έχει σημασία δουλειά τους είναι και σωστά.

Και συνεχίζοντας τον διάλογο με τη δημοσιογράφο, που του εξηγούσε περί του “πυροσβεστικού λειτουργήματος”, ο συμπολίτης μας συνέχισε λέγοντας, πως δεν διάβασε το άρθρο, γιατί τον ενόχλησε ο τίτλος  (Πριν φύγει η κάπνα από τις φωτιές, πάλι στο καμίνι του μνημονίου”) και σαφώς εκνευρισμένος συνέχισε την διατύπωσή του λέγοντας: «Όλον τον χρόνο, ουσιαστικά, οι πυροσβέστες δεν ασχολούνται με τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι αγωνίζονται, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, για το μεροκάματο…».

Και βέβαια έχει δίκαιο ο συμπολίτης μας, εννοώντας προφανώς ότι οι Πυροσβέστες δουλεύουν λίγο το καλοκαίρι και μετά κάαααθονται, Απόλυτο δίκιο και πάλι ο συμπολίτης μας.

Για παράδειγμα, το 2014 (από τις πιο καλές χρονιές), οι Πυροσβέστες, το καλοκαίρι έσβησαν μερικές φωτίτσες κοντά στις 7 χιλιάδες δασικές πυρκαγιές και στη συνέχεια το έριξαν στο καθισιό για ξεκούραση.

Μόνο λίγο για να ξεμουδιάσουν πήγαν και κατάσβεσαν κάτι παραπάνω από 15 χιλιάδες αστικές πυρκαγιές, ενώ για να “σπάσουν τη μονοτονία τους” επενέβησαν κοντά σε 16,5 χιλιάδες επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, όπου από αυτές:

  • οι 3.996 ήταν παροχές βοηθείας σε πλημμύρες
  • οι 3.210 ήταν παροχές βοηθείας σε τροχαία, δρόμους
  • οι 1.113 ήταν επιχειρήσεις σε διασώσεις ανθρώπων και 11 σε επιχειρήσεις διάσωσης σε εργατικά ατυχήματα
  • οι 1.590 ήταν επιχειρήσεις σε διασώσεις ζώων.
  • οι 1.727 ήταν επιχειρήσεις σε καταρρεύσεις – Αφαιρέσεις ετοιμόρροπων αντικειμένων
  • οι 156 επιχειρήσεις ανίχνευσης αγνοουμένων
  • ενώ το υπόλοιπο αφορούσε διάφορες επιχειρήσεις παροχής εξειδικευμένων περιπτώσεων παροχής βοηθείας (διαφυγή επικίνδυνων ουσιών, μεταφορές ασθενών / ατόμων, απελευθέρωση οδοστρώματος, εκχιονισμός κα).

Την ίδια περίοδο που ο συμπολίτης μας “δικαίως” υποστηρίζει ότι οι Πυροσβέστες δεν ασχολούνται με τίποτα, παράλληλα με τα παραπάνω, επενέβησαν και σε κάτι παραπάνω από 8 χιλιάδες επιχειρήσεις απελευθέρωσης εγκλωβισμένων σε ανελκυστήρες. 

Αποτέλεσμα όλης αυτής της εργασίας του τίποτα των χιλιάδων αυτών παροχών βοηθείας ήταν η διάσωση 784 συνανθρώπων μας. 

Την ίδια περίοδο που ο συμπολίτης μας “δικαίως” υποστηρίζει ότι οι Πυροσβέστες δεν ασχολούνται με τίποτα, παράλληλα με τα παραπάνω, σε όλες τις περισσότερες από τις παραπάνω χιλιάδες πυρκαγιές, διενέργησαν προανακριτικές πράξεις και έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών και των υπευθύνων των πυρκαγιών, ενώ ακριβώς την ίδια περίοδο μελέτησαν και ενέκριναν χιλιάδες μελέτες πυρασφαλείας όλων των δράσεων και διενέργησαν χιλιάδες αυτοψίες μέσων και μέτρων πυροπροστασίας.

Επίσης την ίδια περίοδο οι ίδιοι αυτοί Πυροσβέστες σε 1.555 ομιλίες -εκπαιδεύσεις ,ενημέρωσαν 89.076 συμπολίτες μας.

Ο συμπολίτης μας κατέληξε την συνομιλία του με την δημοσιογράφο επιπλήττοντας της, λέγοντας: Η “ηρωοποίηση” όμως, γενικά, έχει καταντήσει πάρα πολύ εύκολη στις μέρες μας… Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, κατά την άποψή μου…

Και βέβαια έχει δίκαιο ο συμπολίτης μας, σιγά τώρα μην είναι ο Πυροσβέστης το ηρωικό Πρότυπο της κοινωνίας μας. Ποιος τώρα ο Πυροσβέστης, ο αργόμισθος, ο υπαλληλάκος που κάνει τη δουλειά του και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Και βέβαια έχει δίκαιο ο συμπολίτης μας, είναι επικίνδυνο και πολύ εύκολο να λες ΗΡΩΑ τον Ματθαίο, τον Ηλία, τον Χρήστο, τον Ευάγγελο, τον Κωνσταντίνο, τον άλλο Κωνσταντίνο, τον Ιωάννη, τον Δημήτρη, τον Ανδρέα, τον Ιωάννη, τον Αθανάσιο, τον Κωνσταντίνο, τον Στυλιανό, τον Ηρακλή, τον Νικήτα, τον Φώτη, τον Ιωάννη, τον Σπύρο, τον Ιωάννη, τον Ηλία, τον Σταύρο, την Ιωάννα, τον Παύλο, τον Ανδρέα, τον Σωτήρη, τον Στάθη. τον Νίκο, τον Δημήτρη, τον Θεμιστοκλή, τον Αλέξανδρο, τον Δημήτρη, τον Πέτρο, τον Γιώργο, και άλλους 20 ακόμα δικούς μας ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, που φύγαν το πρωί από το σπίτι τους για να πάνε να βγάλουν ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, μην κάνοντας τίποτα , όπως λέει ο Συμπολίτης μας και κάνοντας κάτι ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ δεν ξαναγύρισαν σπίτια τους χάνοντας την ζωή τους εν ώρα ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

Πολύ εύκολη η ηρωοποίηση τους αγαπητέ συμπολίτη, πολύ εύκολη……