Το ξεχασμένο ΤΕΑΠΑΣΑ και οι εξελίξεις που δεν ξέρουμε

Προς

1. Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Κοινοποίηση

1. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

2. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

3. Πρόεδρο Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ

Κύριοι Υπουργοί

Όπως καλά γνωρίζετε το επικουρικό και προνοιακό ταμείο των Πυροσβεστών, μαζί με τα αντίστοιχα των συναδέλφων αστυνομικών που συστεγάζονται ενιαία στο ΤΕΑΠΑΣΑ βρίσκεται σε μιά θεσμική δίνη από τις μνημονιακές επιθέσεις που στόχευσαν την ίδια την υπόστασή του, προβλέποντας την υπαγωγή του επικουρικού τομέα στο ΕΤΕΑ ή την μετατροπή του σε επαγγελματικό και την υπαγωγή του προνοιακού τομέα υπό την λαιμητόμο των μαγικών μαθηματικών τύπων της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων και αξιόμαχου.

Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για οριστική λύση του προβλήματος, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η παρελκυστική τακτική των μηνιαίων αναστολών του, με αποτέλεσμα ειδικά στο χώρο της πρόνοιας να μην μπορεί να δοθεί το δικαιούμενο εφάπαξ στους συναδέλφους που εδώ και μήνες τώρα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Πέρα όμως από αυτά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας “πληροφορίες” που απέχουν από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως το ακόλουθο του Capital.gr:

“Επανιδρύεται” το ΕΤΕΑ μες το καλοκαίρι”

Συγκεκριμένα έως τέσσερα επικουρικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Ιουλίου 2015, μέρος των οφειλών ταμείων κύριας ασφάλισης θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε αυτό, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) θα κλείσει για άλλο ένα μήνα τις “τρύπες” του εν λόγω ταμείου έως τότε, ενώ θα ικανοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Αυτά αναφέρουν πηγές του Capital.gr κοντά στο νέο διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά. Πιο συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2015, τέσσερα ανεξάρτητα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΕΤΕΑ. Αυτά είναι το επικουρικό των σωμάτων ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), τα επικουρικά των εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ), των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης (ΤΑΥΒΕΖ) και των αρτοποιών (ΤΕΑΑ).

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση και ελπίζουμε να είναι πράγματι εκ παραδρομής, ότι στην από 20-05-2015 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Σύσταση κοινού Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους Ασφαλιστικούς Φορείς», περιλαμβάνεται και το ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο ως γνωστό υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κύριοι Υπουργοί

Με τη διαδικασία των αναβολών προφανώς και λύση δεν επιτυγχάνεται. Επειδή η προθεσμία της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης περί αναστολής του μνημονιακού νόμου για το ΤΕΑΠΑΣΑ, τελειώνει σε λίγες μέρες, περιμένουμε την πολιτική σας πρωτοβουλία για την οριστική και βιώσιμη λειτουργία του ταμείου μας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες και χαιρετίσαμε.

Για την ΕΑΠΣ ο Πρόεδρος Γιάννης Σταμούλης

Για την ΠΟΕΥΠΣ ο Πρόεδρος Δημήτρης Σταθόπουλος