Το Όρος Θεού και Ανθρώπου

ΤΟ οροσ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΜεγάλη Εβδομάδα 2015.

Στην πατρίδα μας, ο λαός μας, οι άνθρωποι της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, περνούν την Εβδομάδα των Παθών, εδώ και 5 χρόνια, τραβώντας ο καθένας το δικό του σταυρό στον δικό του μικρό ή μεγάλο Γολγοθά.

Η χριστιανική κατάνυξη των ημερών, φέρνει το Θείο Πάθος ακόμα πιο κοντά στο ανθρώπινο. Δύο και πλέον χιλιετίες μετά τον βίο του Ιησού και η φτώχεια, ο πόνος, η αδικία, εξακολουθούν να είναι τα καρφιά του μαρτυρίου του βίου μας. Μεταξύ αφρόνων πλουσίων, αδίστακτων δανειστών, γραμματέων και Φαρισαίων, αλλά και Πιλάτων, προσπαθούμε να δούμε το Φως της Ανάστασης, να πάρουμε τη δύναμή του για να σπάσουμε τα δεσμά μας.

Τέτοιες μέρες φορτισμένες, η καρδιά και η ψυχή μας ψάχνει τρόπο να αγαλλιάσει, να «ψυχωφελήσει» να φτερουγήσει πάνω από το γκρίζο, να σμίξει με τις μυρωδιές και τα χρώματα του Απρίλη. Τι καλύτερο από ένα ταξίδι, στο Περβόλι της Παναγιάς, το θεόπνευστο, Άγιον Όρος. Η Αθωνική Πολιτεία, που δίνει άλλη διάσταση στο λόγο και το πνεύμα, τη φύση και τον άνθρωπο. Εκεί το Πάθος του Ανθρώπου, συναντάει το Θείο Πάθος με όλες τις αισθήσεις, εκεί η ψυχή, μπορεί να ταξιδέψει, να λουστεί στο ανέσπερο φως.

Φωτογραφίες πολλών ετών από το 1992 μέχρι και σήμερα, από το προσωπικό μου αρχείο, από Προσκυνηματικές αναβάσεις, έρχονται να ανασάνουν με τον Λόγο. Λόγος αιώνιος φλογερός μα και συνάμα ξεδιψαστικός και γάργαρος, βάλσαμο για τις πληγές μας. Ίαση για την καρδιά μας που προσπαθεί εναγωνίως να αγαλλιάσει. Παρηγοριά για την ψυχή μας που κλαίει, θρηνεί με τα θεία πάθη, περιμένοντας να γελάσει, να γιορτάσει με την Ανάσταση και το Πάσχα. Γιατί στο θείο πάθος, βλέπουμε το δικό μας.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα είναι οι ευχές μας για τις Άγιες Ημέρες .
Γιάννης Σταμούλης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΠΣ