22o Τακτικό Συνέδριο ΕΑΠΣ- ΠΥΡΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΗΣ

8 και 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο το 22ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΑΠΣ, αφιερωμένο στην μνήμη του Ήρωα του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχου Κωνσταντίνου Καστρή, Διοικητή της ΠΥ Γυθείου, που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τον Αύγουστο του 2011, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαθύ Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, σημείωσε ότι η επιλογή της πόλης του Γυθείου για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, αποτελεί το ελάχιστο του χρέους απέναντι στην ηρωική θυσία του Πυράρχου Κων/νου Καστρή, σημειώνοντας ότι αν η πολιτεία επιθυμεί να τιμήσει τους Ήρωες του Π.Σ. θα πρέπει να θωρακίσει την εργασία των Πυροσβεστών, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλα θύματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καυτή ατζέντα των εκκρεμών προβλημάτων που ταλανίζουν τον πυροσβεστικό οργανισμό και το πυροσβεστικό προσωπικό.

Ο Υποδιοικητής της ΠΥ Γυθείου Γραφάκος Κώστας, μίλησε για την θυσία του Πύραρχου Κωνσταντίνο Καστρή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, ο σύγχρονος ήρωας της Μάνης, προστέθηκε στον μελανό κατάλογο των πεσόντων αλλά ταυτόχρονα στο πάνθεο των ηρώων Πυροσβεστών Λακωνίας μετά τον Αντιπύραρχο Ηλία Γκάτσο και τον Εποχικό Πυροσβέστη Κωνσταντίνο Δούνια. Μιας και ο δρόμος, σας έφερε στο Γύθειο τιμήστε αυτό τον ήρωα με λίγες δάφνες στο μνημείο του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Ψιθυρίστε ψάλλοντας το «αιωνία η μνήμη». Στην συνέχεια η ΕΑΠΣ στην μνήμη του Ήρωα Κων/νου Καστρή επέδωσε τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του εκλιπόντος, Δήμητρα Δημακόγιαννη και στον αδελφό του Νικόλαο Καστρή.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν και χαιρέτησαν ο πανοσιολογιώτατος Πρωοτσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Λακωνίας κ. Α. Δαβάκης, ο Γραμματέας Ν.Ε. Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Κουφός, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Μ. Μιχαήλ και ο Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Σ. Ανθόπουλος. Το παρών στις εργασίες του Συνεδρίου έδωσαν οι συναγωνιστές Πρόεδροι των σωματείων των Σ.Α. κ. Γ. Γερακαράκος, κ. Γ. Κατσιαμάγκας, κ, Δ. Σταθόπουλος, κ. Γ. Δριβάκος, κ. Κ. Παπαντώνης, οι οποίοι διατύπωσαν την προσήλωση του συνδικαλιστικού κινήματος των ενστόλων στην μαχητική διεκδίκηση των κοινών προβλημάτων.

 

Στο κλείσιμο του πρώτου μέρους του Συνεδρίου, έγινε τιμητική αναφορά στον Λάκωνα επίτιμο Αρχηγό του ΠΣ Γιώργο Ξιφαρά καθώς και επιδόθηκε τιμητική πλακέτα της ΕΑΠΣ στον επίτιμο Πρόεδρο της ΠΟΕΥΠΣ κ. Γ. Πήλιουρα για την μακρόχρονη προσφορά του στο συνδικαλιστικό πυροσβεστικό κίνημα.

 

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, συγκλήθηκε η Γενική Συνέλευση των Μελών της ΕΑΠΣ. Αφού διαπιστώθηκε η απαρτία, εκλέχθηκε το Προεδρείο της αποτελούμενο από τους συναδέλφους Φ. Παντελεάκο ως πρόεδρο και Λ. Καραγκούνη και Κ. Μπόσινα ως μέλη.

Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΑΠΣ Α. Μανιάτης παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό της δράσης του σωματείου και ο Ταμίας του ΔΣ της ΕΑΠΣ Γ. Βιντζηλαίος τον οικονομικό απολογισμό. Ακολούθησαν παρεμβάσεις – εισηγήσεις συναδέλφων πάνω στα εκκρεμή εργασιακά προβλήματα. Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ολοκληρώθηκαν με τα ψηφίσματα, παρουσία της δικηγόρου, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, Α. Μπαλιτσάρη.

Με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός. Ακόμα, εκλέχθηκε η εφορευτική επιτροπή, η οποία θα διεξαγάγει τις εκλογές των οργάνων της ΕΑΠΣ, (τελευταία Κυριακή Νοεμβρίου 2018) η οποία αποτελείται από τους:

Τακτικά μέλη : Δημακόγιαννης Δημήτριος, Γιαννόπουλος Σωκράτης, Κατσιβέλης Αντώνιος

Αναπληρωματικά μέλη : Δημητρακάκος Νικόλαος, Πιλάτου Αγγελική, Ευτυχιάκου Νίκη.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με την διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΑΠΣ, όπου συζητήθηκαν τα εκκρεμή προβλήματα του πυροσβεστικού προσωπικού και ειδικότερα τα ζητήματα μεταθέσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του ΠΣ. Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα του πυροσβεστικού οργανισμού ενόψη της αντιπυρικής περιόδου. Καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διάστημα και οι πρωτοβουλίες της ΕΑΠΣ .

Μετά τη συνεδρίαση, τα στελέχη της ΕΑΠΣ μετέβησαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Γυθείου, όπου στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για τον «Πύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή» κατέθεσαν στέφανο τιμής, τόσο η σύζυγος του εκλιπόντα, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ, μετά το τρισάγιο που εψάλη στην μνήμη του.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον ΗΡΩΑ Πύραρχο Κων/νο Καστρή, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον τόπο θυσίας του.