H Επικουρική και προνοιακή μας ασφάλιση δεν είναι παιχνιδάκι στο μνημονιακό τέρας.

2014-04-09Συνάδελφοι

‘Όπως άμεσα σας ενημερώσαμε, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, επιχειρείται άλλη μια βίαιη και καταστρεπτική “μνημονιακή” επίθεση τόσο στα Ταμεία Πρόνοιας όσο και στα Επικουρικά του ΤΕΑΠΑΣΑ. Από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης της νέας αυτής “φροντίδας” στον πυροσβεστικό μόχθο, τα σωματεία μας κάλεσαν την πολιτική και πυροσβεστική ηγεσία να συμπαραταχθεί στις προσπάθειες να ανατραπεί η νέα αυτή μεθόδευση. Σε παράλληλες κινήσεις με τα σωματεία της ΕΛΑΣ, καταστήσαμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις το άδικο της ρύθμισης και προειδοποιήσαμε για την σφοδρότητα των αντιδράσεων που θα προκαλέσει.

Ο κ. Αρχηγός του Π.Σ. από την πρώτη στιγμή που τον ενημερώσαμε, ανταποκρίθηκε άμεσα και μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε, παρουσία των εκπροσώπων μας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, κατέστησε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η συγκεκριμένη κίνηση, πέρα από το άδικό της, θα δημιουργήσει πιθανά, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου κύμα εσπευσμένων αποστρατειών από συναδέλφους, πλήττοντας και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού.

Παρόμοιες κινήσεις έγιναν και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος και άμεσα κατανόησε τους λόγους της αντίδρασής μας.

Χωρίς βέβαια κανένα λόγο εφησυχασμού, μετά από τα παραπάνω, φαίνεται ότι τα Ταμεία Πρόνοιας, που χορηγούν το εφάπαξ, παραμένουν στην υφιστάμενη κατάσταση, υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας.

Συνάδελφοι

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική των μνημονιακών απαιτούμενων, πέρα από άδικη, είναι ξεκάθαρα πρόχειρη και αναποτελεσματική.

1. Η προσπάθεια σήμερα Ιούλιο του 2014 να υπαχθεί το ΤΕΑΠΑΣΑ πάλι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, είναι πέρα από κάθε σοβαρή λογική, όταν η υπαγωγή του στην εποπτεία του Υπουργείου μας έγινε πριν λίγους μήνες θεωρήθηκε επιβεβλημένη από την ίδια την κυβέρνηση με τον Ν. 4142/2013 λόγω της ιδιαιτερότητας των ενστόλων και κατ’ αναλογική εφαρμογή των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Η τυχόν υπαγωγή της χορήγησης του ταμείου προνοίας μας που χορηγεί το εφάπαξ σε οποιοδήποτε “μνημονιακό τύπο” του Υπουργείου Εργασίας στερείτε κάθε λογικής, όταν ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από αυτό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα ώστε οι παροχές να μην δημιουργούν στο βάθος χρόνου αναλογιστικά ελλείμματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Ταμεία μας ζουν μόνο από το υστέρημα των συναδέλφων.

Η τυχόν υπαγωγή του επικουρικού ταμείου μας, που χορηγεί την επικουρική σύνταξη, στο ΕΤΕΑ, στερείται επίσης κάθε λογικής, μιας και ο τελευταίος μνημονιακός νόμος 4254/2014 ήδη είχε προβλέψει και για αυτό, την εφαρμογή του διανεμητικού συστήματος υπό την προϋπόθεση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ετήσια βάση. Προς αυτό το σκοπό ήδη έχει δρομολογηθεί αναλογιστική μελέτη. Δηλαδή έχουν δρομολογηθεί οι ίδιες διαδικασίες που προβλέπεται και για το ΕΤΕΑ.

Οι διαχειριστές του μνημονίου, τη μόνη νομοθετική παρέμβαση που περιμέναμε να κάνουν, αν ενδιαφέρονται για τη σωτηρία των Ταμείων μας, είναι να επιστρέψουν τα “εκατομμύρια ευρώ” που ληστεύτηκαν από το εγκληματικό “κούρεμα”.

Για την ΕΑΠΣ – Γιάννης Σταμούλης – Πρόεδρος

Για την ΠΟΕΥΠΣ – Δημήτρης Σταθόπουλος – Πρόεδρος