Ενημέρωση για τις προσφυγές και τις νομικές κινήσεις για την απόφαση του ΣΤΕ για τους μισθούς μας

2014-07-17Συνάδελφοι

Τις τελευταίες ημέρες η Ένωσή μας έγινε δέκτης ερωτημάτων με αφορμή κινήσεων που προτρέπουν την υποβολή «αιτήσεων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τις οποίες θα ζητείται αναγνώριση της απαίτησης των αναδρομικών» ή «προσκλήσεις από δικηγορικά γραφεία για εκπροσώπηση σε δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών».

Μετά από επικοινωνία με τους νομικούς παραστάτες μας καθώς και με τα σωματεία του χώρου μας σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό με νομοθετική ρύθμιση, καθώς πλέον θεωρείται ανίσχυρη η υφιστάμενη υπουργική απόφαση για τις μειώσεις των μισθών και την παρακράτηση των αναδρομικών που είχε γίνει από την 1/8/2012. Παρόμοια ρύθμιση νομοθετικής επίλυσης, έγινε πρόσφατα για τους δικαστικούς.

Κίνδυνος παραγραφής της αξίωσης θεωρητικά υπάρχει και είναι διετής και αρχίζει από την ημερομηνία έγερσης της απαίτησης, δηλαδή η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣΤΕ (Ιούνιος 2014). Άρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί θα χρειαστεί η έγερση αγωγών μέχρι τον Ιούνιο του 2016.Στην παρούσα φάση περιμένουμε συντονισμένα με τα σωματεία των ενστόλων στην πολιτική λύση της κατάφωρης αδικίας εναντίον στο φτωχοκάματο μας, αναμένοντας την διατύπωση της κυβερνητικής πρόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αυτό διατυπώθηκε πριν λίγες μέρες στη συνάντηση με τον κ. Σταικούρα.

Χαρακτηριστικό προς την ανάλυση του όλου ζητήματος είναι το κείμενο του νομικού και πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Λουκά Αποστολίδη, στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”, το οποίο και επισυνάπτουμε.