Η ιστορική πορεία της Ε.Α.Π.Σ

Η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε το 1996 από μια ομάδα Αξιωματικών που είδαν την ιστορική αναγκαιότητα να γεννηθεί κάτι καινούριο ,ζωντανό και φρέσκο που να μπορέσει να προωθήσει τα ζητήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο τότε συνδικαλιστικός φορέας η Π.Ε.Υ.Π.Σ. εκτός από τους καταστατικούς περιορισμούς που έθετε για τα μέλη της Αξιωματικούς είχε περιπέσει σε μια βαθιά απραγία και το μόνο που έκανε σωστά ήταν να αναπαράγει την κομματική αντιπαλότητα στις τάξεις της και να μετράει τα πολιτικά ποσοστά στις εκλογές.

Η Ε.Α.Π.Σ. προχώρησε στην ίδρυση της από συναδέλφους όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και το σημαντικό ότι καταστατικά απέκλεισε την ύπαρξη κομματικών ψηφοδελτίων ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αντιπαλότητα και να καταστεί ως ένας γνήσιος συνδικαλιστικός φορέας στην υπηρεσία των μελών που εκπροσωπεί.

Από την ίδρυση της ξεκίνησε σε μια προσπάθεια σοβαρής διεκδικητικής πορείας για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος με την παράλληλη διατύπωση υπεύθυνων προτάσεων για όλα τα ζητήματα του πυροσβεστικού γίγνεσθαι.

Η πρώτη σημαντική κίνηση ήταν η ένταξη της στην Ομοσπονδία Ενώσεων Αξιωματικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (F.E.U.). Με αυτή την ένταξη ήρθαμε για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με στελέχη των Πυροσβεστικών Σωμάτων από όλη την Ευρώπη ανταλλάσσοντας απόψεις και παίρνοντας εμπειρίες αλλά και συμμετέχοντας σε μια ευρωπαϊκή οργάνωση που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα του τομέα μας.

Στη διάρκεια της πορείας της η Ε.Α.Π.Σ. πλαισιώθηκε από την πλειονότητα των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, διαμορφώνοντας μια μαχητική αλλά πάντα υπεύθυνη στάση απέναντι στα τεκταινόμενα του Π.Σ.

Εκδίδει το μαχητικό περιοδικό “Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι” σε τακτική βάση, δημιουργώντας ένα ελεύθερο δίαυλο ενημέρωσης για την σωστή πληροφόρηση των συναδέλφων αλλά και των κοινωνικών φορέων. Διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες σε όλη την χώρα για να αφουγκράζεται άμεσα τις απόψεις των συναδέλφων.

Παράλληλα διενεργεί πανελλήνιες έρευνες μεταξύ των συναδέλφων για να αναδείξει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τις απόψεις τους. Ο συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων διασφαλίζει την διατύπωση θέσεων και προτάσεων που εκφράζουν πραγματικά την βούληση των συναδέλφων . Με άμεσες παρεμβάσεις, είτε με παραστάσεις στην ηγεσία, είτε με ανακοινώσεις στον τύπο άμεσα αντιδρά για κάθε αδικία που πλήττει συναδέλφους ή γενικότερα τα κεκτημένα των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε στην διεκδίκηση των κοινών προβλημάτων συμμετέχοντας σε όλες τις δυναμικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις στα πολιτικά κόμματα και στην φυσική και πολιτική ηγεσία κατόρθωσε να αναδείξει ευρύτερα στην κοινωνία τα προβλήματα των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Μια από τις σημαντικές της επιτυχίες ήταν η ψήφιση των μισθολογικών προαγωγών των ΣΑ και ΕΔ. Στον αγώνα αυτό η Ε.Α.Π.Σ .τέθηκε πρωτοπόρος και πέτυχε ουσιαστικά την βελτίωση των οικονομικών αποδοχών των συναδέλφων.
Εδώ άξιο είναι να σημειωθεί ότι στον αγώνα αυτό, δεν ήταν λίγες οι επιθέσεις που δέχτηκε από τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου, οι οποίοι στη συνέχεια έτρεξαν να δρέψουν τις δάφνες της επιτυχίας.

Εξίσου μεγάλη νίκη της Ε.Α.Π.Σ. αποτελεί η δικαίωση της πάγιας θέσης της για σεβασμό από την Υπηρεσία των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Παράλληλα η Ε.Α.Π.Σ. διατυπώνει συγκροτημένες προτάσεις για όλους τους καίριους τομείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Πολλές από αυτές γίνονται πράξη από την Υπηρεσία, (ωράριο, νυχτερινή απασχόληση, πληρωμή οφειλόμενων ρεπό, προστατευτικός εξοπλισμός, περιφερειακός & επιχειρησιακός σχεδιασμός).

Σημαντική στιγμή για τη δράση της Ε.Α.Π.Σ. η διοργάνωση στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2001 πανευρωπαϊκού συνεδρίου Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Στο συνέδριο αυτό τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αντιπροσωπείες Αξιωματικών από όλη την Ευρώπη καθώς και να δουν σε επίσημη πρώτη την παρουσίαση του προγράμματος FEUCARE που αφορά την καριέρα του επαγγελματία πυροσβέστη στην Ευρώπη.

Στο ίδιο συνέδριο έγινε και μια άλλη πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά κλήθηκαν σε επίσημο βήμα οι ελληνικές εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο Πυρόσβεσης -Διάσωσης να διατυπώσουν επίσημα τη γνώμη τους για την επιχειρησιακή συνδραστηριοποίησή τους με το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και να παρουσιάσουν την ταυτότητα και το έργο τους. Παράλληλα ακούστηκαν σημαντικές εισηγήσεις των ευρωπαίων εκπροσώπων για τον εθελοντισμό στην χώρα τους ,ενώ η ΕΑΠΣ παρουσίασε την ολοκληρωμένη της πρόταση για την ανάπτυξη του εθελοντή πυροσβέστη.

Η ΕΑΠΣ σήμερα έχει καθιερωθεί ως η πλέον σοβαρή συνδικαλιστική φωνή στον χώρο. Ως προτεραιότητα του αγώνα της έχει θέσει την αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των δομών του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να καταστεί αποτελεσματικό και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνική κοινωνίας.

Παράλληλα προχωρά σε πρακτικές χρηστικές πρωτοβουλίες, όπως την έκδοση CD δεδομένων για όλους τους τομείς του Π.Σ., την ομαδική ασφάλιση των μελών της ,την οικονομική κάλυψη της νομικής προστασίας συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την δικαιοσύνη για υπηρεσιακά ζητήματα.

Όσο αφορά την συνεργασία με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος η ΕΑΠΣ πάντα ήταν συμμέτοχη για την διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Αυτό όμως που δεν διαπραγματεύεται είναι ο βαθμός της υπεύθυνης, συνετής , διεκδικητικής συνδικαλιστικής πορείας που έχει χαράξει από την ίδρυση της.

Θα εμμείνει στην διατύπωση θέσεων και απόψεων χωρίς λαϊκισμούς και ξεπερασμένους εργατοπατερικούς βερμπαλισμούς σταθερά προσανατολισμένη στην προσπάθεια να διαφυλάξει, να προασπίσει και να προάγει τα εργασιακά, οικονομικά, συνδικαλιστικά, και κοινωνικά συμφέροντα των μελών της.

Για να εκσυγχρονιστεί το Πυροσβεστικό Σώμα και να επιτελέσει το καθήκον του απέναντι στην κοινωνία, ως ο κεντρικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας αυτής της χώρας.

Copyright © by Ε.Α.Π.Σ All Right Reserved.