Επιστολή προς τον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Αρ. Πρωτ.: 3275 // 12-06-2014

 Προς : Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Β. Κικίλια

Κύριε Υπουργέ

Η Ένωσή μας, συνδικαλιστική και επαγγελματική έκφραση των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, σας εύχεται καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα ως Πολιτικός Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η στιγμή που αναλαμβάνεται την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, με μια σειρά από φλέγοντα προβλήματα να περιμένουν την επίλυσή τους, έχοντας δημιουργήσει ένα τρομερά δύσκολο πεδίο για την αποτελεσματική απόκριση του Πυροσβεστικού Σώματος στις απαιτήσεις της αποστολής του.

Σοβαρότατα προβλήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τραγικές δυσχέρειες στην αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού του ΠΣ, αναχρονιστικές οργανωτικές δομές και η δεινή οικονομική κατάσταση του πυροσβεστικού προσωπικού, είναι δυστυχώς τα κύρια χαρακτηριστικά του οργανισμού μας. Και όλα αυτά ενώ η μάχη της «θερινής αντιπυρικής περιόδου» έχει ήδη αρχίσει, με διαπιστωμένα όλα τα παραπάνω.

Κύριε Υπουργέ

Επειδή ήδη η αντιπυρική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και νομοτελειακά ο «επιχειρησιακός χρόνος» τρέχει ανεξάρτητα του «πολιτικού», παρακαλούμε για την άμεση συνάντησή με το ΔΣ της Ένωσής μας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα του πυροσβεστικού προσωπικού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα ζητήματα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της χώρας καθώς και του εθνικού φυσικού πλούτου, έχουν ανυπολόγιστη αξία.

Οι Έλληνες Πυροσβέστες παρά τα προβλήματα κάνουν το καθήκον τους, βάζοντας πολλές φορές και το ίδιο τους το κορμί ασπίδα για την πολιτική προστασία της χώρας. Η αποτελεσματικότητα όμως του Πυροσβεστικού Σώματος, ως επιχειρησιακός φορέας της πολιτικής προστασίας, απέναντι στους συμμετρικούς και ασύμμετρους κινδύνους που πλήττουν την καθημερινότητα, δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην φιλοπατρία και τη συναίσθηση του χρέους των Πυροσβεστών.