Η ελλειμματική διανομή του πλεονάσματος στους Πυροσβέστες

2014-05-05Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, το άδικο του τρόπου “διανομής” του θρυλικού πλεονάσματος, τόσο στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και στους υπόλοιπους ενστόλους. Τόσο το ελάχιστο του εφάπαξ ποσού, σε σχέση με τις γιγάντιες μισθολογικές μειώσεις -προσφορά στο “μνημονιακό τέρας”-, όσο και ο μικρός αριθμός δικαιούχων, από τη μια αποκαθιστά την αδικία εναντίον των ενστόλων και από την άλλη δημιουργεί συνθήκη κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον τους.

Οι πραγματικοί αριθμοί των δικαιούχων, στο Πυροσβεστικό Προσωπικό, τελικά δικαιώνει τις αρχικές μας επιφυλάξεις. Από το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, μόνο το 28% παίρνει μέρος στην λήψη του εφάπαξ ποσού. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 500 ευρώ θα λάβει μόνο το 22,4%, ενώ το υπόλοιπο 5,6% θα λάβει από 32 έως 480 ευρώ (μιας και για κάθε 1 ευρώ πάνω από τα 1500 αποδοχές, αφαιρούνται από το πεντακοσάρικο 12 ευρώ).

Άρα το 72% του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μένει αμέτοχο της διανομής του πλεονάσματος, παρότι στην πλειονότητά του ήταν αυτό που “πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης”. Τέτοιες επιλογές σαφώς και δεν υπηρετούν ούτε την έννοια δικαίου, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν αποκατάσταση της αδικίας.

Έστω και την υστερνή ώρα, ας πάρει την πρωτοβουλία η Πολιτεία, να καταθέσει το συγκεκριμένο “μικρό ποσό” στα Επικουρικά μας Ταμεία, ως μια μικρή προκαταβολή των εκατομμυρίων απολεσθέντων ευρώ από το τραγικό PCI που στέρεψε τα αποθεματικά του πυροσβεστικού ιδρώτα.