Η φιλοδορηματοποίηση του μερίσματος

2016-04-02Συνάδελφοι

Μετά από σχετική αίτηση εχθές το πρωί, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΑΠΣ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων κ. Παύλο Περράτη. Στο εν λόγω ταμείο, μέτοχοι είναι και το πυροσβεστικό προσωπικό και το οποίο μετά την αποστρατεία του υπαλλήλου δίνει σχετικό μέρισμα. Στο εν λόγω ταμείο, δεν υπάρχει εκπροσώπηση του προσωπικού μας, και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση μετά τα σχετικά δημοσιεύματα περί μεγάλων μειώσεων  στο χορηγούμενο μέρισμα.

Στην συνάντηση ο Πρόεδρος του Ταμείου, μας παρουσίασε την κατάσταση του Ταμείου, που μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ενημέρωσης  είναι τα ακόλουθα σημεία:

Στο διάστημα 2010-2015 συνταξιοδοτήθηκαν 105.000 μέτοχοι του Ταμείου (οι οποίοι δικαιώθηκαν του μερίσματος), ενώ το ίδιο διάστημα εγράφησαν μόνο  21.000 νέοι μέτοχοι). Σήμερα ο μέσος όρος του δικαιούμενου μερίσματος  είναι  2.136 ευρώ ετησίως.

Η μνημονιακή πολιτική μέσω του “γνωστού κουρέματος” πέρασε και από το ΜΤΠΥ ενώ το τελευταίο κτύπημα εφαρμόστηκε από 01-01-2015 με την κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που είχε το Ταμείο.

Τέλος του 2015 το Ταμείο, παρουσιάζει γύρω στα 216.000.000 ευρώ έλλειμμα, ενώ τους τελευταίους μήνες η καταβολή του μερίσματος εξασφαλίζεται μετά δυσκολίας, υποβοηθούμενη από δανεισμό από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ.

Όπως και στα υπόλοιπα  ταμεία, η κυβερνητική παρελκυστική μνημονιακή πολιτική, να μην ορίζει  τις εκ του νόµου προβλεπόµενες τεχνικές παραμέτρους από τις οποίες θα προκύπτει ο συντελεστής βιωσιµότητας για το  2016 δημιούργησε κατάσταση τέτοια ώστε  το ∆Σ να μην μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό για το 2016 για τη διασφάλιση ετήσιου µηδενικού ελλείµµατος.

Τελικά προκρίθηκε η γνωστή πολιτική της περικοπής με οδηγία της Κυβέρνησης για περικοπή που θα αγγίζει για φέτος κάτι παραπάνω από 30% στα μερίσματα, με άγνωστο ακόμα αν θα είναι αναδρομικό από 01-01-2016 και την καταβολή του μερίσματος ανά τρίμηνο αντί της μηνιαίας καταβολής. Τα παραπάνω αναμένεται να καθοριστούν με νομοθετική ρύθμιση εντός των ημερών.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για προστασία συντάξεων αποδεικνύονται πρωταπριλιάτικοι εορτασμοί.