Κοινή Συνεδρίαση ΔΣ – Περιφερειακών Εκπροσώπων ΕΑΠΣ – Τιμητική τελετή χρέους

Το χρονικό της τιμητικής τελετής για τα γεγονότα της Πυροσβεστικής Σχολής του 1984

Εισήγηση του Προέδρου του ΔΣ της ΕΑΠΣ στη συνεδρίαση των οργάνων της ΕΑΠΣ

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 συνεδρίασε από κοινού το Δ.Σ. και οι Περιφερειακοί εκπρόσωποι της ΕΑΠΣ. Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της χρονιάς, εξετάσθηκε η κατάσταση των γενικότερων προβλημάτων που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα και το πυροσβεστικό προσωπικό. Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα έγινε καταγραφή και των ειδικότερων προβλημάτων ανά ΠΕΠΥΔ καθώς και των ειδικών υπηρεσιών. Συζητήθηκαν οι γενικοί άξονες της δράσης για τη νέα χρονιά και καθορίστηκε το πλαίσιο της συνδικαλιστικής τακτικής που θα ακολουθηθεί. Ειδικότερα εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός για την τύχη των πυροσβεστικών ταμείων, καθώς ακόμα δεν έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του καταστρεπτικού “220”, όπως και σχετική ρύθμιση για την υλοποίηση στο σύνολο της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθολογικών αδικιών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης έγινε συνάντηση με την πυροσβεστική ηγεσία, τον κ. Αρχηγό Αντιστράτηγο Β. Παπαγεωργίου και τους κ.κ. Υπαρχηγούς Αντιστράτηγους Χ. Αφάλη και Δ. Κανελλόπουλο, στους οποίους εκτέθηκαν τα ειδικότερα επίκαιρα προβλήματα της κατανομής της οργανικής δύναμης και των επικείμενων μεταθέσεων.

Στο δεύτερο μέρος της δράσης, πραγματοποιήθηκε τιμητική τελετή βράβευσης στους πρωταγωνιστές- αποταχθέντες από το Π.Σ. των γεγονότων της Πυροσβεστικής Σχολής του 1984 και η κοπή της πίτας. Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Πανούσης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κατσαφάδος, ο Βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙ κ. Φωτήλας, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Κατσιώτης, ο Υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαυρόπουλος, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Τσίκας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Ξουλίδου. Από το συνδικαλιστικό χώρο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΕΠΣ κ Τσουγκρής και ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ζαρμακούτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΠΕΠΥΔ Αττικής και ΑΠΣ, ενώ την ευλογία της εκκλησίας μετέφερε ο πατήρ Νεκτάριος Γκιούλος.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης μεταξύ των άλλων τόνισε:

“Η αλλαγή στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας πριν λίγες μέρες και η προσμονή για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων γεννά σαφώς αναπτέρωση της ελπίδας από την πλευρά μας και ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη εκ μέρους της κυβέρνησης για να μην τη διαψεύσει. Σε προτεραιότητα αναμένουμε μέχρι το Σάββατο, την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης που διαλύει τα επικουρικά μας ταμεία και σαφώς σε εύλογο άμεσο χρονικό διάστημα, περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τις παράνομες μειώσεις στο μισθό μας. Αυτά είναι τα άμεσα, που αναμένει ο ένστολος πολίτης της πατρίδας μας, για να αναπτερωθεί το ηθικό του, να δει ότι η νέα διακυβέρνηση κομίζει κάτι νέο στη διαχείριση των κοινών πραγμάτων, με χαρακτηριστικό τη συμφωνία λόγων και έργων. Αναφορικά τώρα με τα προβλήματα του πυροσβεστικού οργανισμού, η ανησυχία μας σαφώς και δεν ανασχέθηκε από τις εκλογές, γιατί ο χρόνος της επικινδυνότητας από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές που απειλούν την πολιτική προστασία της χώρας, και που είναι καθήκον μας να αντιμετωπίζουμε δεν συμπίπτει με τον πολιτικό χρόνο. Και η αντιπυρική περίοδος του 2015 πλησιάζει με τις υστερήσεις και τα υπερμεγέθη προβλήματά της. Και δυστυχώς δεν νομίζω ότι με τη δεδομένη κατάσταση, θα αντικατασταθεί στο επόμενο δίμηνο, ο γηρασμένος και λειψός στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ούτε θα αντικατασταθεί ο μεγάλος αριθμός των υπέργηρων πυροσβεστικών οχημάτων…

Στον χαιρετισμό του ο Αν. Υπουργός κ. Πανούσης μεταξύ των άλλων, ειδικότερα για το θέμα του ΤΕΑΠΑΣΑ, διαβεβαίωσε ότι άμεσα κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της.

Η κεντρική στιγμή της τελετής όμως ήταν η συμβολική βράβευση των τεσσάρων τότε Δοκίμων Αξιωματικών που το 1984 αποτάχθηκαν από το ΠΣ για τη συμμετοχή τους στην αντίδραση που σημειώθηκε τότε στην Πυροσβεστική Σχολή, ενάντια στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ΠΣ στην ΕΛ.ΑΣ. Επρόκειτο για τους τότε Δοκ. Ανθυποπυραγούς Απόστολο Γεροκώστα, Ιωάννη Ανδρέου, Παναγιώτη Τζανέτο, Παύλο Λάππα.

Την τιμητική πλακέτα στα παιδιά του εκλιπόντος σήμερα, Ιωάννη Ανδρέου, επέδωσε ο Αν. Υπουργός κ. Ι. Πανούσης, στον Απόστολο Γεροκώστα την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Χ. Μητροπέτρος, στον Παναγιώτη Τζανέτο την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Ν. Διαμαντής. Την τιμητική πλακέτα του Παύλου Λάππα, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να είναι στην εκδήλωση, παρέλαβε ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος της ΕΑΠΣ ΠΕΠΥΔ Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος και θα του την επιδώσει.

Στο τέλος της τελετής, κόπηκε η καθιερωμένη πίτα, με τυχερούς τον Περιφερειακό Εκπρόσωπο ΠΕΠΥΔ Κεντρικής Μακεδονίας Χ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΥΠΣ Δ. Σταθόπουλο.