ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ;

 Αρ. Πρωτ. : 2520 // 05-10-2011

Προς: 1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
…………2. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
…………3. Κοιν.: Πολιτικά κόμματα
…………4. Μ.Μ.Ε.
…………5. Μέλη Ε.Α.Π.Σ.
Κύριε Υπουργέ,
Στις 15-10-2011 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα zougla.gr είδηση στην οποία αναγράφεται:
«Σε ακόμη μία ακατανόητη, αυθαίρετη και ποινικά ελεγχόμενη κίνηση, η οποία, αν δεν γινόταν αντιληπτή την ύστατη στιγμή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο κατά 730.000 ευρώ, πρωταγωνιστεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Στέλιος Στεφανίδης. Σήμερα η zougla.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας την απόρρητη εισήγηση του αντιστράτηγου κ. Στεφανίδη προς τους πολιτικούς του προϊσταμένους, με την οποία ζητούσε την 15νθημερη επέκταση της μίσθωσης ενός ελικοπτέρου Mi 26-T (βαρέως τύπου), το οποίο επιχειρούσε στην Κρήτη μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Η εν λόγω εισήγηση στάθηκε αφορμή για να παρέμβει στην υπόθεση ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο λόγος; Απλός. Κανένας υπηρεσιακός παράγοντας του Πυροσβεστικού Σώματος, πλην του κ. Στεφανίδη, δεν εισηγήθηκε θετικά για την επέκταση μίσθωσης του ελικοπτέρου. Ουδείς θεώρησε σκόπιμο και απαραίτητο να δαπανηθούν χρήματα από τον κρατικό κορβανά, καθώς -ούτως ή άλλως- η αντιπυρική περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι άπαντες (μέχρι και τον υπαρχηγό του Π.Σ.) εισηγήθηκαν αρνητικά. Και υπέγραψαν ανάλογα».
Η συγκεκριμένη είδηση, πέρα από το βάσιμο ή αληθές της, αναδεικνύει για πολλοστή φορά, μια διοικητική πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου σημαντικές αποφάσεις παίρνονται πέρα από τα «θεσμοθετημένα όργανα» του. Από τον θεμελιώδη Νόμο του Π.Σ. το Ν 3511/2006 έχει προβλεφθεί συγκεκριμένο θεσμικό όργανο και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού, το οποίο μεταξύ των άλλων:
– Γνωμοδοτεί για θέματα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό ή κατάργηση των Υπηρεσιών του, καθώς επίσης και για κάθε άλλο θέμα που έχει σχέση με τη λειτουργία των Υπηρεσιών του.
– Ιεραρχεί τις υφιστάμενες ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.
– Μελετά τα θέματα προσλήψεων, υπηρεσιακής εξέλιξης, καταστάσεων και αμοιβών όλων των κατηγοριών προσωπικού του Σώματος και προτείνει μέτρα για τη βελτίωσή τους.
– Παρέχει κατευθύνσεις για την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του εξοπλιστικού προγράμματος του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο κ. Αρχηγός στη διάρκεια της θητείας του, μέχρι και σήμερα ουδέποτε συγκάλεσε το παραπάνω Συμβούλιο, ώστε να εξασφαλίσει πέρα από την νομιμότητα και την διαφάνεια, την επίσημη καταγραφή των απόψεων των στελεχών της ηγεσίας, αλλά και την ενημέρωση των εργαζομένων στο Π.Σ. Την συγκεκριμένη παράλειψη, που για την Ένωση μας γεννά και ζητήματα νομιμότητας ειλημμένων αποφάσεων, την έχουμε επισημάνει πολλές φορές με δημόσιες παρεμβάσεις μας προς τον κ. Αρχηγό. Πέρα από τα παραπάνω, όμως δημιουργείται από την παραπάνω είδηση και εφ όσον είναι αληθινή , και θέμα ηθικής τάξης διότι, φέτος:
• για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυρ/κού Σώματος έγινε μια ακόμη πρωτοτυπία – οικονομικό και οικογενειακό χτύπημα , δεν χορηγήθηκαν οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης στους μετατιθέμενους Αξιωματικούς (Α.Π. 2431 Φ202.2/31-05-2011).
• για πρώτη φορά δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την θερινή υπερεργασία μας, στην αντιπυρική περίοδο (δασικό)
Κύριε Υπουργέ,
Θα περιμέναμε από τον κ. Αρχηγό, εισήγηση κατά προτεραιότητα και μάλιστα εδώ και μήνες, που να διεκδικεί την πληρωμή των παραπάνω μιας και ο βασικός παράγοντας επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του Π.Σ. είναι ο Πυροσβεστικός υπάλληλος που ρίχνεται στις φλόγες και πολλές φορές δεν βγαίνει ζωντανός από αυτές. Μιας και ο κ. Αρχηγός δεν περιλαμβάνει στην προτεραιότητα των επιλογών του την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων του πυροσβεστικού προσωπικού, είναι πλέον δικό σας καθήκον να διασφαλίσετε με πολιτική σας παρέμβαση αυτά.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *