Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο δρόμος για ένα κόσμο ελεύθερο, δίκαιο ειρηνικό και χωρίς διακρίσεις είναι μακρινός και δύσκολος.

Σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948 συνεχίζουμε να παλεύουμε για να υλοποιηθεί το όραμα των εμπνευστών της, ένα κόσμο με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Παρά την τεχνολογική εξέλιξη, την ραγδαία άνοδο των επιστημών και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου πολιτισμού, δυστυχώς, αποτελεί ακόμα ζητούμενο για ένα μεγάλο ποσοστό της ανθρωπότητας η κατάκτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: όλοι ελεύθεροι και ίσοι, χωρίς διακρίσεις, με δικαίωμα στη ζωή, χωρίς σκλαβιά και βασανιστήρια.

Δυστυχώς μετά από τόσες εξάρσεις της διεθνούς βαρβαρότητας και τόσους αιματοβαμμένους αγώνες: οι άνθρωποι δεν έχουν παντού τα ίδια δικαιώματα και δεν προστατεύονται αυτά από το νόμο, δεν αντιμετωπίζονται όλοι δίκαια. Ο πανανθρώπινος πολιτισμός, δεν παρέχει σε όλους τους ανθρώπους, δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση.

Οι διάφορες μορφές αυταρχικών διακυβερνήσεων σε όλον το κόσμο, θέτουν περιορισμούς σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας να κάνει την οικογένεια του όπως θέλει, να δημιουργεί και να κατέχει ιδιοκτησία, να πιστεύει σε όποια θρησκεία ή ιδεολογία επιθυμεί, να εκφράζεται και να συναθροίζεται, να συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Η πολιτική των ανεξέλεγκτων αγορών, η διεθνής τοκογλυφία, και η απάνθρωπη αριθμολαγνία των κυρίαρχων πολιτικών συστημάτων, στερούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού από την πρόσβαση στα αγαθά της κοινωνικής ασφάλισης, (στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, σίτιση). Στην Ελλάδα των πολυετών και πολύχρωμων μνημονίων, όλα τα παραπάνω τίθενται υπό περιορισμό για μεγάλες μάζες συμπολιτών μας που στερούνται όλο και περισσότεροι και περισσότερο, το δικαίωμα στην εργασία, τα βασικά εργασιακά δικαιώματα μιας αξιοπρεπούς εργασίας, ενώ το φαγητό, η στέγαση, η περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι ζητούμενο για χιλιάδες νεόπτωχους Έλληνες.

Σήμερα υπό το βάρος όλων αυτών που απειλούν τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, προτάσσουμε το ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ απέναντι στους εαυτούς μας και τους άλλους για ΔΙΑΡΚΗ και ΑΝΥΠΟΧΏΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.