Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την Πολιτική Προστασία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ημερίδα οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Ευρώπης (FEU) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 8 και 11 Νοεμβρίου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία για την ημερίδα έχει στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. «Φαινομένων που ειδικά στη σημερινή εποχή, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «η αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων επιβάλλει επαγγελματισμό, συστηματικό σχεδιασμό, και πάνω από όλα πρόληψη».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, ευχαρίστησε την κ. Δούρου για την υποστήριξη της Περιφέρειας της Αττικής τόσο για την πραγματοποίηση της ημερίδας, όσο και για την γενικότερη συστράτευση της, στην υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην Αττική. Επεσήμανε ότι η φιλοξενία στην Αθήνα στελεχών της Πυροσβεστικής από 19 χώρες της Ευρώπης, στα πλαίσια του τακτικού συνεδρίου της FEU, αποτελεί μια σημαντική δράση για την εμπέδωση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, αλλά κυρίως για την εξεύρεση των βέλτιστων προτάσεων για την επίλυσή τους, χρησιμοποιώντας την κοινή εμπειρία και την επαγγελματική γνώση τόσων πολλών στελεχών από όλη την γηραιά ήπειρο.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καπάκης ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Β. Καπέλιος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Ευρώπης (FEU) Chris Addiers.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Την ημερίδα συντόνισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, η εντεταλμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα,και η Επιπυραγός Κυριακή Μπόσινα.

Η κ. Τσούπρα σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε για την ημερίδα: “η Περιφέρεια Αττικής είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή», είτε πρόκειται για αντιμετώπιση καταστροφών, είτε για δράσεις αύξησης της ετοιμότητας και «αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών στον μετριασμό των επιπτώσεων των καταστροφών», η κ. Τσούπρα αναφέρθηκε στην ευκαιρία για ενοποίηση τακτικών και δράσεων που παρέχει η ημερίδα. «Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η αξιοποίηση πόρων στα πλαίσια των εταίρων στην Ευρώπη και οι συνέργειες δράσεων είναι πλέον από απαραίτητες» επισήμανε. Χαρακτήρισε, δε, απόλυτα ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις και την ανταλλαγή απόψεων τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που αναπτύχθηκε μετά τις παρουσιάσεις των συστημάτων Πυροπροστασίας – Πυρόσβεσης – Πολιτικής Προστασίας, από τις εθνικές αντιπροσωπείες.”

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ και ο Πρόεδρος της FEU, παρέδωσαν στην κ. Ρένα Δούρου το κοινό έμβλημα των οργανώσεων, ευχαριστώντας για την συνδιοργάνωση του συνεδρίου και της ημερίδας από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ ευχαρίστησε την κ. Δούρου, πέρα από την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο συνέδριο, για την γενικότερη προσωπική της υποστήριξη στο έργο του πυροσβεστικού προσωπικού και ειδικότερα για τις παρεμβάσεις της, τις δύσκολες στιγμές των φετινών πυρκαγιών στην Αττική.