Συνάντηση της Ε.Α.Π.Σ. με τον Υπουργό Εργασίας

Συνάντηση της Ε.Α.Π.Σ. με τον Υπουργό Εργασίας

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 αντιπροσωπεία της ΕΑΠΣ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσίγκα και τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Ξηρόκωστα συναντήθηκε  με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Kαρασιώτου.

Στη συνάντηση πέραν των καθιερωμένων ευχών εκπροσωπώντας τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για τη διαφαινόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την αναγνώριση της πενταετίας η οποία επεκτείνεται και έχει πεδίο εφαρμογής για περισσότερους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ρυθμίζοντας ένα θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους για πολύ καιρό.

Ακολούθως τέθηκε στον κ. Υπουργό το θέμα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι συνάδελφοι οι οποίοι καίτοι ασκούν τα ίδια καθήκοντα ως στελέχη Γενικών Καθηκόντων, εντούτοις είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και έτσι καθίστανται «όμηροι» σε μια ιδιαίτερη ασφαλιστική  κατάσταση η οποία είναι δυσμενέστερη έναντι των υπολοίπων συναδέλφων.  

Συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του ΠΣ από τα οποία ξεχωρίζουμε ενδεικτικά: η επαναφορά του ποσοστού που απαιτείται για αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας και του πτυχίου όπως ίσχυε προ της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, δηλ. σε 6,67 % αντί του ισχύοντος 20 % που ισχύει σήμερα, καθώς και η εξέταση της δυνατότητας για τους συναδέλφους που υπηρετούν επί θητεία να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη όταν αποστρατεύονται αυταπάγγελτα από το Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Τέλος παραμένει στο τραπέζι πάντοτε το πάγιο και διαρκές αίτημά μας για την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Ο κ. Υπουργός κατανόησε τα αιτήματα που τέθηκαν και εξέφρασε την ειλικρινή του επιθυμία να βοηθήσει σε όσα συζητήθηκαν στο μέτρο που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα προωθηθούν άμεσα προς επεξεργασία και με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων θα προκριθεί η βέλτιστη λύση.