ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΑΠΣ, εδώ και πολλά έτη, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα γύρω από τη διαμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος του Π.Σ. και ειδικότερα με τη δημιουργία πολλών ταχυτήτων προσωπικού.

Συνεχώς τονίζαμε το απαράδεκτο της εργασιακής ομηρίας των συναδέλφων συμβασιούχων και ήμασταν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Αυτό, όταν το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΟΣΠΥΔ, ήταν στο ξεκίνημά του και οι υποστηρικτές τους εντός και εκτός Σώματος ήταν και ελάχιστοι και το κλίμα γενικώς υποτονικό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ΕΑΠΣ δέχθηκε κριτική γι αυτή τη στάση της από ηγεσίες και αριθμό συναδέλφων. Η υποστήριξη μας υπήρξε πολυμέτωπη, τόσο με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως σε προώθηση προς όλα τα επίπεδα πάγιας θέσης για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων των συμβασιούχων συναδέλφων.

Και στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική. Εντοπίζοντας την προχειρότητα, την εξωπυροσβεστική σύλληψη και συγγραφή της, διατυπώσαμε ενστάσεις που αφορούσαν εξόφθαλμα αντεργατικά σημεία, όπως την αρχική πρόβλεψη τόσο για την ονομασία και αποστολή, όσο και για τον τρόπο τοποθετήσεων, μεταθέσεως και εν γένει της υπηρεσιακής κατάστασης της καινούργιας αυτής κατηγορίας προσωπικού που προέβλεπε το αρχικό κείμενο.

Επίσης εντοπίσαμε τα κενά και τις τεχνικές αστοχίες που περιείχε, χωρίς και πρέπει να το τονίσουμε να προχωρήσουμε την κριτική μας στα καίρια ζητήματα που αγγίζουν στην τριχοτόμηση του Π.Σ. τους κινδύνους για την κατάρρευση της επικουρικής ασφάλισης, τις επιχειρησιακές δυσχέρειες και τους διοικητικούς δαιδάλους που θα δημιουργηθούν. Και όλα αυτά με γνώμονα την αναγκαιότητα της συναδελφικής στήριξης και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς των συναδέλφων που τόσα χρόνια εργάζονται μαζί μας.

Η σιωπηλή συναίνεσή μας συνεχίστηκε επί μακρόν παρά την διαπίστωση στη πορεία μέχρι και σήμερα διαδικαστικών εμπλοκών που γεννούν ζητήματα διοικητικών ερωτήσεων, για να το εκφράσουμε κομψά. Όταν όμως το φως της δημοσιότητας, βλέπουν καταγγελίες και μάλιστα από τις τάξεις των ίδιων των συμβασιούχων συναδέλφων και όταν υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακούν συνάδελφοι – μέλη μας σε καταστάσεις όχι και τόσο ευχάριστες και όταν ειδικότερα «το μπαλάκι» τους το πετάει ευθέως η πολιτική ηγεσία, τότε δεν μπορούμε ως συνεπές συνδικαλιστικό όργανο να σιωπήσουμε.

Και πάλι στην παρέμβασή μας τονίσαμε: «Σε κάθε περίπτωση επειδή αποτελεί και δική μας θέση, η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων Πυροσβεστών, αλλά και επειδή είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού στο Π.Σ. θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, με επανάληψη όμως των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των φερόμενων ως επιτυχόντων» ζητώντας να ελεγχθούν στο σύνολό τους η εγκυρότητα και νομιμότητα των εγγράφων των δικαιολογητικών των επιτυχόντων”.

Σε αυτό το αυτονόητο της παρέμβασής μας, η ΕΑΠΣ δέχθηκε σειρά αηθών σχολίων και επικρίσεων από ιστολόγια συμβασιούχων, αλλά και μια άνευ προηγούμενου επίθεση από την ΠΟΣΠΥΔ.

Θα μείνουμε σταθεροί στην τακτική μας.

Δεν θα ακολουθήσουμε τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και αντιπαράθεσης με συναδέλφους.

Αλλά δεν θα δεχτούμε τη στοχοποίηση και την μετακύλιση ευθυνών για πολιτικές επιλογές σε συναδέλφους – μέλη μας.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο και δεν θα πάρουμε.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *