To 21o Συνέδριο της ΕΑΠΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 21ου τακτικού Συνεδρίου της ΕΑΠΣ, που πραγματοποιήθηκαν στα Λουτρά Πλατυστόμου, στην Φθιώτιδα στις 16 και 17 Ιουνίου 2017. Στην έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή παρέστησαν και χαιρέτησαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταικούρας, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Μ. Μιχαήλ, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πάνος Κοντογιώργος, ο υπεύθυνος του Τμήματος ενστόλων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μαρματάκης, ο Γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ κ Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ μηνύματα έστειλαν ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης και ο υπεύθυνος ενστόλων της ΛΑΕ Τ. Μαυρόπουλος.

Τον αγωνιστικό τους χαιρετισμό μετέφεραν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Δ. Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Γ. Κατσιαμάγκας, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρ, Γερακαράκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Κ. Κυράνης, ο Πρόεδρος της ΕΥΠΣ Στερεάς Ελλάδος Ε. Υφαντής, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΩΠΥΣΥΠ Κώστας Παπαντώνης, ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΕΠΣ Δ. Ζέρβας, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΠΣ Χ. Χρυσανθακόπουλος και ο ΓΓ Π. Βελής.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου τιμήθηκε η προσφορά του αείμνηστου συνάδελφου Αξιωματικού Η. Μπέτσιου, του πολυγραφότατου και θεμελιωτή της επιστημονικής πυροσβεστολογίας. Το έργο του, παρουσιάστηκε από τον επίτιμο Υπαρχηγό και επίτιμο Πρόεδρο της ΕΑΠΣ Αντιστράτηγο ε.α. Χ Μητροπέτρο, ο οποίος επέδωσε την τιμητική πλακέτα στην Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαίας Κάψης, γενέθλιο τόπο του αείμνηστου και ανιψιά του. Στον Δήμαρχο της Μακρακώμης παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΑΠΣ εικόνα των Αγίων Τριών Παίδων για να τοποθετηθεί στην εκκλησία – του Αγίου Δημητρίου από τον αείμνηστο Η. Μπέτσιο στην κοινότητα της Μ. Κάψης.

Επίσης στα πλαίσια του 21ου Συνεδρίου της ΕΑΠΣ, υπήρξε τιμητική υπόμνηση στον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αντιπροσωπευτικά τιμήθηκαν τρεις εθελοντές Πυροσβέστες, του ένστολου χώρου. Ο Εθελοντής Πυρονόμος Ζέρβας Δημήτρης Διασώστης ΕΚΑΒ, την πλακέτα στον οποίο έδωσε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Ν. Διαμαντής, ο Εθελοντής Πυρονόμος Αστυφύλακας Δημητριάδης Δημήτριος, την πλακέτα του οποίου, παρέλαβε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γ. Γερακαράκος από το μέλος του Δ.Σ. κ. τ. Πρόεδρο της ΕΑΠΣ Φ. Παντελεάκο. Ο Εθελοντής Πυροσβέστης Επικελευστής ΛΣ Ζουρελής Ιωάννης, την πλακέτα στον οποίο παρέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γ Σταμούλης μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Κ. Κυράνη.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΠΣ, Γιάννης Σταμούλης επεσήμανε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται την “επαύριο” της ψήφισης του 4ου μνημονίου που έχει βυθίσει στην ύφεση και την φτώχεια τον εργαζόμενο λαό για μια εφιαλτική επταετία. Οι Πυροσβέστες, από τα φτωχότερα μη προνομιούχα κομμάτια του δημοσίου τομέα, πέρα από τον προσωπικό αγώνα επιβίωσης, παλεύουν να επιβιώσουν και με την φτώχεια στον εργασιακό τους οργανισμό. Ειδικά τα στελέχη προσπαθούν να συγκεράσουν την υποοχρηματοδότηση και την έλλειψη όρων με τις πραγματικές ανάγκες για να διατηρήσουν το ΠΣ αποτελεσματικό στις απαιτήσεις του Έλληνα πολίτη. Η ΕΑΠΣ με υπεύθυνο και μαχητικό τρόπο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα, προκειμένου να προασπίσει τόσο τα δικαιώματα των μελών ης όσο και την ομαλή πορεία του πυροσβεστικού οργανισμού. Αναδεικνύει τα προβλήματα, καταγγέλλει τις διοικητικές οριοβασίες. “Γίναμε ενοχλητικοί, άρα κάνουμε καλά τη δουλειά μας, στραφήκαν και προσωπικά εναντίον μας, γιατί χαλάμε την σούπα της ησυχίας και της λογικής σφάξε με πασά μου να αγιάσω”. Μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα των ενστόλων και την ευρύτερη πάλη του εργατικού κινήματος βρεθήκαμε απέναντι στις μνημονιακές επιταγές τηνς μνημονιακής πολιτικής.. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, δεν χαρίζουμε τα όνειρά μας για ένα σήμερα καλύτερο και για ένα αύριο ακόμα καλύτερο.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, συγκλήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΑΠΣ. Εκλέχθηκε το προεδρείο της ΓΣ αποτελούμενο από τους συναδέλφους, Δημ. Γκαναβία ως πρόεδρο και Κ. Χριστοφιλέα και Ε. Ράπτη ως μέλη. Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΑΠΣ Α. Μανιάτης παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό της δράσης του σωματείου και ο Ταμίας του ΔΣ της ΕΑΠΣ, Γ. Βιτζηλαίος τον οικονομικό απολογισμό. Ακολούθησαν παρεμβάσεις – εισηγήσεις συναδέλφων πάνω στα εκκρεμή εργασιακά προβλήματα και στον καθορισμό της δράσης του σωματείου για το επόμενο διάστημα. Κυρίως τέθηκε ο τρόπος αντίδρασης στις διοικητικές αποφάσεις που διασαλεύουν το κλίμα εργασιακής ειρήνης και πλήττουν την ομαλή ζωή των συναδέλφων. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί η δράση του σωματείου χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα , τόσο της ανάδειξης και δημόσιας καταγγελίας των προβλημάτων, όσο και μέσω των δικαιοσύνης, όπου αυτό απαιτείται. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εξετασθούν και η δυνατότητα των όποιων οργανωτικών μετεξελίξεων του σωματείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ενεστώτες απαιτήσεις. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με την υπερψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του ΔΣ.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με την διευρυμένη συνεδρίαση όλων των οργάνων της ΕΑΠΣ. Συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη του ΠΣ και την διαμορφωθείσα κατάσταση που ξεκίνησε μετά τις πρωτοφανείς κρίσεις και προαγωγές των Αξιωματικών, συνεχίστηκε με τις άδικες μεταθέσεις και συνεχίζεται με τις προθέσεις διαρκών υπερβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Με δεδομένο την πολιτική επιλογή της μεταφοράς ευθύνης στους υπηρεσιακούς παράγοντες για ζητήματα εξόχως πολιτικά, η ΕΑΠΣ θα απλώσει δίχτυ προστασίας στα μέλη της, δείχνοντας στην ελληνική κοινωνία τους υπευθύνους της εγκατάλειψης δομών και μέσων του ΠΣ. Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ κ. Π. Γεωργιάδης και ο Υπεύθυνος .του Τμήματος Ενστόλων για το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Μαρματάκης, προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και ολοκληρωμένη άποψη για τα φλέγοντα προβλήματα του Πυροσβεστικού μηχανισμού και των στελεχών του.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αντιπροσωπεία της ΕΑΠΣ, μαζί με τον Δήμαρχο της Μακρακώμης, την Πρόεδρο της κοινότητας της Μεσαίας Κάψης, μεταβήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της κοινότητας, δωρεά του αείμνηστου Ηλία Μπέτσιου και τοποθετήσαμε σύμφωνα με τα κεκανονισμένα την εικόνα των Αγίων Τριών Παίδων στον ναό, αφιέρωμα της ΕΑΠΣ για την προσφορά του συναδέλφου.

Η εκδήλωση χρέους στον αείμνηστο Η. Μπέτσιο, ολοκληρώθηκε με την μετάβασή μας στο μνήμα του, όπου τελέστηκε τρισάγιο.